У Німеччині почалися вибори у Бундестаг

10:05, 24.09.2017
У Німеччині почалися вибори у Бундестаг

Головними суперниками на виборах є канцлер Ангела Меркель і соціал-демократ Мартін Шульц

У Німеччині відкрились виборчі дільниці для голосування на парламентських виборах до Бундестагу. Партія, яка набере найбільшу кількість голосів прихильників, висуватиме представника на посаду канцлера.

Меркель після 12 років перебування при владі претендує на четвертий термін повноважень канцлера, а її партія «Християнсько-демократичний союз» лідирує, згідно з опитуваннями, – 34-37% голосів виборців проти 21-22% – у соціал-демократів.

Головним суперником Меркель на посаду канцлера вважається лідер соціал-демократів Мартін Шульц, за результатами опитувань за соціал-демократів готові віддати голоси - 22% німців.

Тож задля отримання більшості в парламенті їм доведеться домовлятися з іншими партіями або між собою. Слід зазначити, що в нинішньому складі Бундестагу коаліція складається саме з ХДС/ХСС та СДПН.

Як пише DW, СДПН, будучи учасницею чинної коаліції, також відповідальна за політику санкцій щодо Росії. Однак один з лідерів соціал-демократів Зіґмар Ґабріель (Sigmar Gabriel) неодноразово робив заяви про шкідливість санкцій щодо Росії і необхідність їх скасування, щойно буде відповідний поступ у врегулюванні кризи на Донбасі.

Курс Меркель щодо України відомий добре. Мінський процес, "нормандський формат", вирішення конфлікту на Донбасі лише мирним шляхом, санкції проти Росії та невизнання анексії Криму - складові політики, яку канцлерка проводила більше трьох років. У ХДС політику Меркель підтримують майже одностайно та наголошують, що слід зберігати тиск на Москву з метою відновлення територіальної цілісності України.

Меркель на передвиборчих білбордах повернулась до виборців вухом і обіцяє "почути кожного": "Велике ціле починається з вуха для дрібниць", - говорять слогани білбордів.