Порошенко привітав українську збірну Invictus Games у Торонто (фото)

12:46, 23.09.2017
Порошенко привітав українську збірну Invictus Games у Торонто (фото)

Петро і Марина Порошенки разом із українською збірною "нескорених". (Фото прес-служби Президента України)

Президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо взяли участь в урочистому прийомі на честь української збірної команди "Invictus Games" у Торонто.

 

Про це повідомляє прес-служба Президента України в суботу.

 

На прийомі були також присутні міністр оборони Канади Харджит Саджан, міністр у справах ветеранів Канади Сеамус Ореган, депутати федерального парламенту Канади, представники української громади, а також численні українські посадовці.

 

"Ці військові уособлюють собою суть мужнього духу українського війська. Вони – хоробрі, сильні, вони покладаються один на одного і готові пожертвувати собою заради побратимів і коханих. Вони – справжні бійці. Історія кожного із них є прикладом неймовірної волі та рішучості", - сказав Петро Порошенко про українську команду «нескорених».

 

 

За його словами, історія кожного солдата, присутнього в українській команді, є прикладом неймовірної волі та рішучості. Зокрема, Вадим Свириденко протягом дня був тричі поранений і провів чотири дні та чотири ночі на холоді. Юрій Писарчук був важко поранений та прикутий до ліжка, однак після реабілітації повернувся на фронт. Катерина Михайлова, будучи важкопораненою, врятувала життя кільком побратимам, витягнувши їх із поля бою.

 

Його підтримав і прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, який закликав подякувати воїнам, які боронять спокій.

 

 

"Військові бувають у найнебезпечніших місцях Землі, де борються за дорогі нам принципи і цінності: мир, демократію, рівність, справедливість та свободу. Ті само принципи, що канадці й українці захищають на Східній України. Не можна забувати про обов’язок подяки, який ми маємо перед чоловіками і жінкам, які хоробро служили своїй країні", - зазначив пан Трюдо.

 

Один із членів української команди Вадим Свириденко подякував Президентові за долучення України до міжнародних «Ігор Нескорених» і подарував «те, чим ми тепер дуже пишаємося» - футболку збірної.

 

 

Порошенко подарунок прийняв і зі сцени передав його Трюдо, який одразу його приміряв.

 

Глава держави також подякував українській діаспорі Канади, без сприяня якої, перша участь української команди «нескорених» в змаганнях могла б і не відбутися.

 

Президент нагадав про вражаючу історію Миколи Нижниковського, 12-річного хлопця, який втратив три кінцівки через підняту гранату біля Маріуполя.

 

«Саме українці в Канаді допомогли організувати його переїзд до Канади та перебували поряд з ним протягом тяжких годин хірургічного втручання, протезування та морального відновлення у дитячій лікарні в Монреалі», - додав він.

 

Нагадаємо, Invictus Games – міжнародні спортивні змагання серед військовослужбовців та ветеранів, які зазнали травм, поранень або захворювань під час або внаслідок виконання службового обов'язку, засновані британським принцом Гаррі.

 

Перші Ігри відбулися 2014 року в Лондоні. У 2016 році Ігри Нескорених пройшли в Орландо (США), а у 2017 року військові спортсмени зустрінуться в Торонто.

 

Турнір проходитиме з 24 по 30 вересня, участь в ньому візьмуть понад 550 поранених бійців з 17 країн, що змагатимуться у 12 адаптивних спортивних дисциплінах.

 

Цього року вперше на змаганнях буде представлена і збірна України, як учасник багатьох військових навчань, миротворчих операцій під егідою ООН, а також як країна, військовослужбовці якої мають бойовий досвід при виконанні завдань в рамках АТО.

 

15 українських спортсменів змагатимуться у таких видах спорту: атлетика, пауерліфтинг, плавання, стрільба з лука, веслування на тренажерах та велоспорт на шосе.