Нафтогаз позивається до Росії щодо активів у Криму на 5 млрд доларів

11:16, 20.09.2017

НАК "Нафтогаз України" і шість її дочірніх компаній, які входять в групу Нафтогаз, подали позовну заяву про відшкодування збитків, заподіяних захопленням Російською Федерацією активів групи в АР Крим до Гаазького трибуналу.

 

Про це повідомляє прес-служба компанії "Нафтогаз України" у середу.

 

Збитки групи Нафтогаз у результаті окупації Криму на сьогодні оцінюються експертами в суму близько 5 млрд доларів.

 

У Нафтогазі відзначили, що суд може винести рішення по цій справі до кінця 2018 року.

 

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" і її шість дочірніх компаній ініціювали згадане арбітражне провадження проти Російської Федерації 17 жовтня 2016 року.

 

У лютому 2016 року "Нафтогаз" ініціював переговорний процес щодо втрати своїх активів в Криму, направивши РФ повідомлення про інвестиційний спір в рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між країнами.

 

У квітні минулого року голова Нафтогазу Андрій Коболєв заявляв, що компанія подала позов проти Росії в міжнародний арбітраж про відшкодування збитку за втрату своїх активів в Криму. Тоді вартість активів компанія оцінювала не менше ніж в 3 млрд доларів.

 

Для забезпечення захисту прав та інтересів групи в цьому процесі Нафтогаз залучив міжнародну юридичну компанію Covington&Burling LLP. Вона має позитивний досвід захисту інтересів клієнтів в процесах проти РФ і російських державних компаній, зазначили в Нафтогазі.

 

Крім того, Нафтогаз вимагає повернути дві морські бурові установки, на які він у 2011 році видав Чорноморнафтогазу кредит в розмірі 800 млн доларів, а також газ, що зберігався у Глібівському ПСГ.

 

Через окупацію Криму Росією українські компанії вже подали сім позовів щодо захисту інвестицій проти РФ. Свої позови подали Укрнафта, Ощадбанк, Ігор Коломойський і Аеропорт Бельбек, Приватбанк, Лугзор, компанія Стабіл, Еверест.