В Естонії побачили готовність Росії до нападу на Білорусь

08:32, 20.09.2017

Росія готова до військового втручання і в Білорусі, подібно до того, як вона це зробила в Україні, якщо політична ситуація там зміниться в небажаному для Росії напрямку.

 

Таку думку висловив глава Сил оборони Естонії генерал Ріхо Террас в інтерв'ю ERR.

 

"Завдання навчань "Запад-2017" і інших спільних військових навчань - максимально пов'язати білоруські збройні сили з російськими. Мета - паралізувати здатність білоруських військових діяти самостійно", - заявив пан Террас, відповідаючи на питання чому Росія проводить військові навчання разом з Білоруссю.

 

На його думку, подібно до України, Росія планує військові кроки проти Білорусі, якщо політична ситуація там зміниться. Російські збройні сили і структури безпеки ведуть підготовку до того, щоб в разі необхідності втрутитися і провести військову операцію в Білорусі.

 

"Планування операції розпочалося в 2014 році", - заявив генерал.

 

Пан Терас також вважає, що масштаб навчань "Запад-2017" не відповідає заявам про те, що це відпрацювання антитерористичної операції.

 

"У навчаннях беруть участь різні військові округи, Балтійський і Північний флот, ракетні війська. Якщо все це є антитерористичною операцією, то це очевидне перебільшення", - заявив він.

 

Нагадаємо, спільні російсько-білоруські військові навчання "Запад-2017" мають завершитись  20 вересня. У Росії стверджують, що в навчаннях беруть участь близько 12 700 військовослужбовців, однак, військові НАТО підозрюють, що в "Запад-2017" задіяні від 70 до 100 тисяч військових.

 

Як повідомляла «УМ», президент Білорусі Олександр Лукашенко днями відмовився від візиту до Росії через зухвалу поведінку російських вояків по відношенню до білорусів під час навчань «Запад-2017».