Саакашвілі в Україні: поліція розслідує прорив кордону в «Шегині»

07:40, 11.09.2017
Саакашвілі в Україні: поліція розслідує прорив кордону в «Шегині»

Міхеїл Саакашвілі із прихильниками в момент "прориву" кордону (Reuters)

Поліція відкрили кримінальну справу за незаконний перетин кордону після сутичок у пункті пропуску "Шегині", коли Міхеїл Саакашвілі із прихильниками перетнули державний кордон без відповідних дозволів.

"Поліція внесла в ЄРДР відомості за очевидними ознаками злочину за ст.332 "Незаконне переправлення осіб через державний кордон України", - йдеться у повідомленні Міністерства внутрішніх справ України у Twitter.

Відкриття справ за фактом перетину Саакашвілі та його прихильниками держкордону із Польщею проанонсував Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Закон вимагає притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто організовував незаконний перетин кордону, керував такими діями, або сприяв їм порадами чи діями. Це буде зроблено. Як буде дана оцінка і дій владних інституцій протягом сьогоднішніх подій", - зазначив Луценко у Facebook.

При цьому Державна прикордонна служба анонсує пеерслідування з іншими злочинами. на думку правоохоронців вчиненими 10 вересня на пункті пропуску "Шегині" Саакашвілі та його прихильниками.

Помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян в коментарі "Українській правді" заявив, що при "прориві Саакашвілі" було три факти порушення закону.

"Це незаконний прорив на режимний об’єкт тобто порушення міжнародних угод з польською стороною, незаконний перетин державного кордону групою осіб, а також це нанесення тілесних ушкоджень співробітникам прикордонної служби при виконанні службових обов'язків", - зазначив Слободян.

Про те, що під час сутичок у "Шегині" постраждали правоохоронці, повідомили у МВС України.

"Під час інциденту 11 бійців Національної поліції та 5 Держприкордонслужби отримали тілесні ушкодження", - ідеться в повідомленні.

Варто відзначити, що Міхеїл Саакашвілі вже фігурує в базі "Миротворця".

Про це написав у Facebook керівник центру Роман Зайцев.

"Ми цього не хотіли. Але змушені. Саакашвілі заносимо в Чистилище за незаконний перетин державного кордону України, напад на військовослужбовців ДПСУ в складі групи осіб при виконанні тими своїх обов'язків з охорони державного кордону України. Склад групи осіб уточнюється", - зазначив Зайцев.

Інформація про Саакашвілі вже з'явилася в базі сайту.

"10.09.2017 порушив державний кордон України в ПП Шегині - з групою осіб було здійснено напад на прикордонників під час виконання ними своїх обов'язків з охорони державного кордону України", - йдеться на сторінці.

Як відомо, сайт "Миротворець" публікує інформацію про людей, які становлять загрозу українській державі та суспільству, скоїли злочини проти основ національної безпеки.

У той же час, після сутичок на кордоні, польське Міністерство закондонних справ викликало послу України, щоб пояснити "ситуацію із Саакашвілі".

Про це заявив євродепутат Яцек Саріуш-Вольський в коментарі польським ЗМІ, передає "Радіо Свобода".

Він сказав, що, на його думку, українська влада не мала законних підстав для заборони в'їзду в Україну Саакашвілі.

"Ми вважаємо, що це суперечило б всім європейським стандартам, які зобов’язалася дотримувати Українавідповідно до договору про Асоціацію з ЄС", - зазначив Саріуш-Вольський.

Євродепутат назвав дії української влади нецивілізованими і обіцяв підняти це питання на найближчому засіданні Європейського парламенту.

Нагадаємо, Міхеїл Саакашвілі та його прихильники надвечір 10 вересня з бійкою прорвалися через пункт пропуску "Шегині". Такий спосіб претину кордону був обраний після того, як екс-голову Одеської ОДА та колишнього президента Грузії не пустили через ПП "Краковець" та потягом "Інтерсіті". Прикордонники відмовлялися пропустити особу без громадянства.