Іспанські правоохоронці знешкодили відповідальних за атаку в Барселоні терористів

22.08.2017
Іспанські правоохоронці знешкодили відповідальних за атаку в Барселоні терористів

Залякати — ось головний мотив терористів.

«Небезпеки нової атаки в найближчому майбутньому немає», — заявив міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Іґнасіо Зоідо після кривавих терактів у центрі Барселони та Камбрілiсі.
 
Попри заяву міністра внутрішніх справ Іспанії про знешкодження терористичної групи, яка в четвер, 17 серпня, провела атаку, іспанські служби продовжують пошуки водія фургона — 22-річного марокканця Юнеса Абуякуба.
 
Зловмисник вантажівкою збивав людей у центрі Барселони. 
 
У МВС Іспанії заявили, що рівень терористичної загрози не буде підвищений з нинішнього четвертого до п’ятого ступеня, такої потреби немає.
 
Водночас найближчими днями на території всієї країни плануються додаткові запобіжні заходи в місцях, популярних серед туристів і самих іспанців.
 
Найімовірніше, група з кільканадцяти терористів готувалася до атаки вже протягом деякого часу, плануючи використати газові балони.
 
Тим часом так звана «Ісламська держава», яка раніше зізналася в скоєнні атаки в Барселоні, заявила також про свою причетність до атаки в Камбрілiсі.
 
В обох терактах загинуло 14 осіб, а понад 130 було поранено. У лікарнях досі перебувають 54 особи.
 
Експерти в своїх аналізах про теракти в Іспанії стверджують, що під носом в іспанських спецслужб виріс регулярний осередок «Ісламської дер­жави».
 
Американська розвідка ще в червні попереджала каталонців про можливі теракти.
 
Подібні попередження робили й британці. Попри це, терористичним актам запобігти не вдалося.
 
Висловлюють припущення, що теракти в Барселоні сталися через послаблення співпраці між спецслужбами Іспанії та Каталонії, оскільки остання виношує плани про незалежність. 
 
Експерти одноголосно наголошують, що головним знаряддям терористів є страх.
 
І саме такої мети добивався 45-річний мусульманський імам Абделакі Ас-Сатті організовуючи групу радикалізованих ісламістів для здійснення терактів, констатує іспанська газета «Ель Мундо».
 
Марокканець Ас-Сатті мешкав у невеликій двокімнатній 30-метровій квартирі в багато­квартирному будинку міста Ріполл за 100 кілометрів від Барселони, за оренду якої платив щомісяця 150 євро.
 
З цього ж містечка походять кілька учасників терористичної групи, які причетні до замахів у четвер та п’ятницю на минулому тижні.
 
Встановлено, що імам неодноразово подорожував до Брюсселя для контактів з організаторами тамтешніх терористичних актів. 
 
Імам тепер перебуває в бігах, а поліція після обшуку його квартири знайшла багато інформації про формування терористичної групи та її плани. Імам має барвисту історію життя. Він уже відсидів два роки в іспанській в’язниці за контрабанду гашишу.
 
Там познайомився з одним з організаторів терористичного замаху 11 березня 2004 року на потяги в Мадриді, внаслідок яких загинула 191 особа.
 
Після виходу на волю 2012 року імам почав створювати групу для подібних замахів. Імовірно, що він був головним організатором замахів у Барселоні та Камбрілісі.
 
Іспанська поліція припускає, що імам або загинув минулої середи, 17 серпня, в будинку в каталонському місті Альканар, де терористи готували план замаху, але самі підірвалися внаслідок необережного поводження з ви­буховими матеріалами, або переховується разом iз двома іншими членами терористичної групи, яким удалося уникнути арешту. 
 
Влада Каталонії повідомляє, що, окрім використання машин для вбивства людей, джихадистський каталонський осередок також планував організувати кілька вибухів у Барселоні.
 
Під уламками будинку в Альканарі за 200 кілометрів від Барселони поліція виявила 120 балонів з бутаном.
 
Після вибуху терористи змінили плани і вирішили наразі використати автофургон.
 
Поліція також повідомила, що в будинку в Альканарі виявлені сліди ацетону — вибухової речовини, яку часто використовують бойовики угруповання «Ісламська держава». 
 
У зв’язку з виявленням причетності до замаху в Барселоні мусульманських духовних лідерів прокотилася хвиля нападів на мечеті в чоти­рьох іспанських містах: Севільї, Гранаді, Таррагоні та Логроно. Деякі з них зазнали пошкоджень.