«Баржа Гройсмана» підняла ціни на кавуни утричі та зупинила експорт

11:12, 21.08.2017
«Баржа Гройсмана» підняла ціни на кавуни утричі та зупинила експорт

Баржа з Кавунами вирушила із Голої Пристані до Києва наприкінці липня (Олешки.city)

Після того, як до Києва прибула баржа із херсонськими кавунами, яку через записи прем’єра у соцмережах назвали "баржею Гройсмана", ціни на них спочатку трохи знизилися, але у результаті піднялися ще більше, до 6-9 гривень за кілограм.

Про це повідомляють в соцмережах.




Ситуацію прокоментував Андрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

"Завдяки розкрутці теми "баржа з кавунами" в ЗМІ, споживачі згадали про існування такої позиції, як кавун. Почали купувати значно більше (підтвердження за даними ринкового моніторингу - в дні розкрутки - навіть вдвічі більше, ніш звичайно, потім стабільно плюс 30-40%!)", - зазначає Андрій Ярмак.

Він вказує на те, що останніми роками споживання кавуна падало, бо з'явилося в продажу багато ягід, персиків, абрикосів, і навіть яблуко пристойне влітку можна було купити, тому кавуни постійно втрачали ринок.

"Кавунів зараз не вистачає для внутрішнього ринку, експорт припинився. До речі, до інформації в ЗМІ про "баржу", кавуни активно експортувалися. Зараз ціна вже занадто висока", - розповідає про наслідки ажіотажу, що виник після дописів у Facebook Володимира Гройсмана експерт FАО.

Він прогнозує проблеми для галузі через підвищення попиту цього року.

"Наступного року фермери посіють кавунів більше, а споживання впаде до звичайних рівнів. І ціна буде надзвичайно низькою. Хіба що буде поглиблено Дніпро для поставки до Білорусі баржами, а звідти на Польщу і далі. Але це малоімовірно", - вказує Андрій Ярмак.

Варто відзначити, що відразу по прибутті баржі з кавунами, ціна на "найбільшу ягоду" впала до 1,99 гривень за кілограм у мережевих супермаркетах. Тоді експерти розповідали, завдяки яким економічним факторам відбулося здешевлення, але не врахували різке збільшення попиту на кавуни через інформкампанію.

Відправку другої баржі відмінили через спеконту погоду, яка зіпсувала, "спалила", плоди.

Прибуття водним шляхом наступної партії кавунів до Києва заплановано десь на 23-24 серпня.