Директор НАБУ Артем Ситник звинувачує суди у саботажі боротьби з корупцією

09:51, 21.08.2017
Директор НАБУ Артем Ситник звинувачує суди у саботажі боротьби з корупцією

Артем Ситник розкритикував діяльність судів у боротьбі з корупцією (NAB Ukraine‏ / Twitter)

Директор національно антикорупційного бюро Артем Ситник звинувачує суди у саботажі боротьби з корупцією.

"Повний саботаж з боку судових органів. Це дійсно величезна проблема. Справи місяцями просто не слухаються в суді", - заявив Ситник в інтерв’ю "Радіо свободи".

За його словами, із восьми десятків справ, які НАБУ та САП скерували до суду, розгляд кожної четвертої досі не почали. Є лише поодинокі вироки, більшість яких стосуються другорядних учасників корупційних схем.

Одним із прикладів саботажу Артем Ситник назвав "справу Онищенка".

"Справа Онищенка, якою повинен суд займатися постійно. Це велика справа, велика кількість свідків, велика кількість документів. І для того, щоб її розглядати, її потрібно слухати щодня. І тоді цей процес можна завершити за два-три місяці. Якщо ж її слухати раз в два місяці, і при цьому адвокати використовують всі можливості для того, щоб затягнути справу, то, звичайно, ми й будемо мати такий результат", - говорить директор НАБУ.

Артем Ситник сподівається, що що ситуацію може змінити створення антикорупційних судів.

"Про необхідність створення цієї інституції заявили всі наші стратегічні партнери, які знають ситуацію в Україні – і американський уряд, і ЄС, і МВФ. ... зараз справа за Адміністрацією Президента, справа за Парламентом, які, я все ж таки сподіваюся, тест на наявність політичної волі на боротьбу з корупцією восени все-таки витримають", - висловлюється щодо перспектив спецсуду для корупціонерів очільник НАБУ.

За його словами, НАБУ у боротьбі з корупцією співпрацює із Генпрокуратурою, хоча відносини між відомствами "прохолодні".

"Радіо свобода" публікує повну відеоверсію інтерв’ю.