Шахтарі з уранових копалень на Кіровоградщині страйкують через борги по зарплаті

11:03, 17.08.2017
Шахтарі з уранових копалень на Кіровоградщині страйкують через борги по зарплаті

Страйк шахтарів уранових шахт держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (mnenie.dp.ua)

На уранових шахтах держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" видобуток копалин зупинився три місяці тому, бо у підприємства закінчилася ліцензія на видобуток. З того часу робітники підприємства не отримують зарплату, тому вони розпочали безстроковий страйк.

Про це повідомляє ТСН.

Керівництво шахт твердить, що робота копалень припинена через формальності. Весь цей час не може зібратися спецкомісія при Державній службі геології та надр, яка має подовжити дію спецдозволу на користування надрами трьох уранових родовищ. Цей дозвіл підприємство отримало ще 20 років тому, а нині підійшов час його подовжити. Однак розглянути пакет документів урановидобувників комісія не може через хронічну відсутність кворуму.

Щодня шахтарі чергують під дверима держслужби надр, але марно. Відтак, кажуть, готові до безстрокових акцій протесту.

Варто відзначити, що колишнього депутата Верховної Ради Миколу Мартиненка підозрюють в оборудках з урановим концентратом, який надходив із шахти, де почався страйк. Слідство стверджує, що діяльність екс-депутата завдала збитку державі на суму в понад 17 мільйонів доларів.

"Як повідомляла "УМ" з посиланням на дані Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, в період з 2013 року по 2016 рік злочинна організація у складі службових осіб держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", службових осіб "STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH", а також групою осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Мартиненком, було вчинено розтрату коштів комбінату в розмірі 17,28 млн. дол. США.

У квітні 2017 року суд звільнив на поруки Миколу Мартиненка після того, як його арештували прокурори САП.