Росія має можливість поставляти ракетні двигуни в Північну Корею

21:53, 15.08.2017
Росія має можливість поставляти ракетні двигуни в Північну Корею

Запуск МБР Hwasong-14, в поставках комплектуючих до якої звинувачують Україну (Reuters)

В. о. голови Державного космічного агентства Юрій Радченко повідомив, що Росія має всі підстави та можливості поставляти до КНДР двигуни до ракет.

Про це він заявив на прес-конференції, присвяченій спростуванню публікації американського видання The New York Times про те, що успіхи ракетної програми Північної Кореї можуть бути пов'язані з можливим придбанням корейською стороною потужних ракетних двигунів українського виробництва на чорному ринку.

"З огляду на дружні відносини з Кореєю, у Росії могли бути всі підстави для поставки туди ракет, двигунів, компонентів палива", - цитує його слова УНІАН.

Юрій Радченко нагадав, що з початку освоєння ракетної технології в Північній Кореї до першого запуску готової ракети минуло лише 2 роки, що є дуже коротким періодом для реалізації такої технології.

"Два роки минуло від початку освоєння технології до запуску - це виняткові терміни. За ці терміни реалізувати цей проект ніхто, навіть космічна держава... не може. А у них все вийшло. Вони використовували готовий виріб. Це все, що ми можемо сказати", - додав Радченко.

За його словами, до 2001 року Україна виробляла ракетні двигуни, які згадано в публікації The New York Times, але вони в складі готових ракет "Циклон 2" і "Циклон 3" були всі поставлені Росії і зараз зберігаються там.

"За оперативною інформацією Росія на сьогодні має ракети "Циклон 2" і "Циклон 3" в кількості від 7 до 20 ракет. Двигуни є, документація є. Вони можуть поставляти ці двигуни як готові вироби кому завгодно, це не виключено", - запевний в. о. голови держагентства.

Також він додав, що за його оцінками, самою Росією ці ракети вже використовуватися не будуть.

"Високий ступінь ймовірності того, що виступ у пресі може бути інспірований нашими "друзями" з Росії, тому, що вони зацікавлені в тому, щоб знизити рейтинг нашої країни в тих проектах, в яких ми беремо участь", - зазначив Радченко, відзначивши, що репутація України як космічної держави від таких публікацій не постраждає, адже вона ґрунтується на тих напрацюваннях, які вже є в Україні, а "це просто галас на рівному місці".

Нагадаємо, 14 серпня американське видання The New York Times розмістило публікацію, в якій стверджувалося, що успіхи Північної Кореї в випробування міжконтинентальної балістичної ракети, яка, ймовірно, може досягти США, стали можливі завдяки придбанню потужних ракетних двигунів на чорному ринку, найімовірніше, з українського заводу.

У цій публікації видання посилається на думку експерта Майкла Еллемана, який, за інформацією в ЗМІ, брав участь у програмах з роззброєння і демонтажу застарілих російських ракет, а його дружина Тетяна раніше була сфотографована в російській формі.

У відповідь на згадану публікацію секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що український оборонно-промисловий комплекс не поставляв ракетні двигуни і ракетні технології режиму Північної Кореї.

Виробник ракетних двигунів, завод "Південмаш" заявляє, що факти, викладені в публікації NYT про можливу причетність підприємства до успішного запуску ракет КНДР, не відповідають дійсності.

Вранці 15 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав провокацією повідомлення ЗМІ про нібито поставки держпідприємством "Південмаш" ракетних двигунів Північній Кореї.

За інформацією Державного космічного агентства, технології виробництва двигунів для бойових ракет і самі вироби не могли потрапити з території України в Північну Корею, оскільки Україна суворо дотримується міжнародного законодавства щодо обмеження поширення військових ракетних технологій, відзначає УНІАН.