У Києві проводять акцію “Здай лампу на утилізацію”

11:17, 09.08.2017

Сьогодні енергоефективні лампочки — звична річ в оселях українців. На відміну від звичайних, вони не лише світять роками, а й допомагають значно економити електроенергію.

 

За рік ми купуємо близько тридцяти мільйонів таких лампочок. Але вони не вічні, і рано чи пізно нам доводиться їх викидати. Кожна лампочка містить ртуть, і якщо безвідповідально викидати її у звичайний смітник, а тим більше у парку чи на будь-якій відкритій природній території, це створює загрозу довкіллю (тут мова йде, звичайно, не про LED-лампочки).

           

Аби посприяти збереженню довкілля організація з охорони навколишнього середовища “Екологічні інвестиції” проводить  у Києві 11 серпня акцію “Здай лампу на утилізацію”. Бажаючі зможуть  здати відходи в офісі “Екологічних інвестицій” у кімнаті 315-А по вулиці Верхній Вал, 4а (3 поверх) з 10:00 до 17:00.

 

Окрім лампочок прийматимуть батарейки, термометри, дрібну електроніку, оргтехніку та ліки з домашніх аптечок, у яких вийшов термін придатності. Ті, хто здаватиме відходи,  якщо багато - мають врахувати, що можуть робити це лише після символічної оплати, ще й безготівково.

 

Скажімо, хочете здати одну лампочку (щоб її потім утилізували),  потрібно здати один кілограм макулатури або сплатити 4 гривні 20 копійок. Хочете здати відпрацьовані батарейки  — треба заплатити 24 гривні за кілограм. Якщо це лише кілька штук, до 1 кілограма, - їх можна здати безплатно.

 

Організатори на сторінці у «Фейсбуці» зазначають, що утилізація лампочок — процес затратний, тому зібрані кошти хоча б частково покриють їхні витрати. Можна також приносити прострочені  ліки, несправні термометри.

           

Оплату готівкою організатори не приймають — лише по рахунку, який можна отримати, зокрема, написавши повідомлення на сторінці “Екологічних інвестицій” у соціальній мережі.

 

“Ви можете отримати рахунок у офісі та оплатити в банку. Після — здати лампи. Тому, аби не витрачати зайвий час, зручніше отримати рахунок на електронну пошту та оплатити його заздалегідь. Можлива оплата безпосередньо в офісі через Приват 24” — уточняють організатори.

           

Акція “Здай лампу на утилізацію” вже проводилася цьогоріч навесні. Тоді зібрали 477 ламп (115 кг макулатури), 33 кг батарейок, 15 термометрів, 40 кг оргтехніки та ґаджетів, 27 кг застарілих ліків з аптечок.