Президент Молдови відмовився їхати до Придністров'я через Рогозіна

16:31, 29.07.2017

Президент Молдови Ігор Додон прийняв рішення відмовитися від участі у заходах,  приурочених до 25-річчя російської миротворчої місії на Дністрі, заплановані у місті Бендери (Придністровський регіон) в суботу і неділю.

 

Про це Додон написав на своїй сторінці в Facebook  в суботу.

 

«У зв'язку з провокаційними подіями на адресу делегації з РФ, ми разом з Тираспольським лідером Вадимом Красносельським вирішили, що я не братиму участі у подіях у місті Бендери. Ми проведемо окрему зустріч, в рамках якої обговоримо шляхи зближення двох берегів Дністра», - написав президент Молдови, відомий своєю проросійською позицією.

 

Додон наголосив, що має намір «діяти твердо в інтересах територіальної реінтеграції Республіки Молдова, попри провокації з боку тих, яким потрібна слабка і фінансово залежна Молдова».

 

Зазначимо, що у заходах на території Придністровського регіону, приурочених до 25-річчя миротворчої місії на Дністрі, планував брати участь одіозний російський віце-прем'єр Дмитра Рогозіна. Однак Рогозін не прилетів у Молдову, оскільки літаку, на борту якого він перебував, не дозволили політ над територією Румунії.

 

У свою чергу, проєвропейський уряд Молдова оприлюднив заяву, в якій позитивно оцінює роботу миротворчої місії на Дністрі, але при цьому констатує, що «російська миротворча місія на Дністрі стала інструментом консервації замороженого Придністровського конфлікту».

 

На думку урядовці, угода про миротворчу місію «поклала край озброєним зіткненням і кровопролиттю на берегах Дністра», але в той же час, в уряді Молдови з жалем констатують, що «Росія так і не виконала узяті на себе зобов'язання з виведення з Придністровського регіону російських військ і озброєння».

 

В уряді Молдови нагадали Росії і про Стамбульський саміт ОБСЄ 1999 року, на якому Москва узяла на себе зобов'язання вивести свої війська з території Молдови.

 

У цьому контексті, в коментарі уряду зазначається, що «Молдова наполягає на заміні російських миротворців в Зоні безпеки на Дністрі міжнародною місією цивільних спостерігачів під егідою міжнародних організацій».