У Євросоюзі заборонили Польщі вирубувати Біловезьку пущу

09:10, 29.07.2017
У Євросоюзі заборонили Польщі вирубувати Біловезьку пущу

Найвищий суд Євросоюзу наказав Польщі негайно припинити масове вирубування дерев у найстарішому європейському лісі – Блоівезькій пущі.

 

Заборона є тимчасовою і діятиме протягом судового розгляду позову Європейської комісії проти Варшави.

 

Про це повідомляє ВВС.

 

Зазначимо, що минулого року польський уряд схвалив збільшення утричі лісозаготівлі у заповіднику Біловезька пуща, де досі збереглися зубри і рідкісні птахи.

 

Проти цього кроку виступили ЮНЕСКО, офіційні представники ЄС і активісти природоохоронних рухів. Європейська комісія, яка подала позов проти Варшави, попросила Європейський суд накласти тимчасову заборону на вирубування лісу.

 

Екологічна група ClientEarth привітала це рішення, заявивши, що подальше вирубування завдало б "серйозної і непоправної шкоди цьому безцінному природному середовищу".

 

"В історії ЄС надзвичайні кроки в справі захисту природи - на кшталт цієї заборони - застосовувалися лише тричі, - заявив адвокат групи. - Наразі не було випадків, коли б хтось не виконав тимчасові накази суду. Якщо польська влада не виконає цього рішення, то це стане серйозним конфліктом із законами ЄС".

 

 

Міністр екології Польщі Ян Шишко виправдовує вирубування лісу тим, що воно нібито  допоможе зупинити нашестя жуків-короїдів.

 

Якщо Польща програє у Європейському суді головний позов у справі вирубування заповідного лісу, то країні загрожує штраф на багато мільйонів євро.

 

Як сказала ВВС речниця Європейського суду, через кілька місяців відбудеться засідання, на якому буде вирішено, чи продовжувати дію тимчасової заборони на час розгляду суті позову Європейської комісії.

 

 

Біловезька пуща - об'єкт світової спадщини ЮНЕСКО на кордоні Польщі і Білорусі.

 

Покриває площу 141 885 га - змішаний ліс, а також болота і річкові долини. 17% території - заповідник, де заборонено вирубування лісу

 

Налічує 59 видів ссавців (зокрема європейського зубра, рись, вовка, видру) і понад 250 видів птахів