Качинський вважає помилкою вето президента Польщі щодо судової реформи

09:53, 28.07.2017

Лідер правлячої у Польщі партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський вважає серйозною помилкою вето президента Анджея Дуди, накладене на два скандальні закони щодо зміни системи судочинства в Польщі.

 

Про це Качинський заявив в ефірі католицького радіо Maryja і телеканалу Trwam.

 

“Оскільки я серйозно ставлюся до громадян і дуже серйозно також до президента, вважаю, що моїм обов'язком є сказати, що це (вето  президента - ред.) було помилкою, дуже серйозною помилкою”, - заявив Качинський.

 

На його думку, справу реформи судочинства, яке потребує глибоких змін, “потрібно вирішити найближчим часом”. Тож він сподівається, що відповідні закони, які запропонує президент Дуда, відповідатимуть потребам докорінних у цій системі.

 

“У Польщі суди є хворими. Потрібно їх вилікувати і тут не допоможуть прості методи, а лише дуже глибоке хірургічне втручання”,- наголосив Качинський.

 

І зауважив, що за кордоном проти влади ведеться пропаганда, а його особисто неслушно називають диктатором.

 

“Цей диктатор є дуже лагідним і добрим. Йому можна блокувати будинок і не давати спокійно жити у власному домі”,- зауважив лідер PiS.

 

Декілька днів тому президент Дуда у світлі активних протестів у країні наклав вето на два з трьох скандальних законів про зміну судочинства в Польщі, підписуючи третій.

 

Демонстранти висловили задоволення з приводу того, що президент дослухався до їхніх вимог, одночасно висловлюючи розчарування, що він не наклав вето на всі закони.

 

Єврокомісія вирішила дати Польщі місяць на розв'язання проблем, пов'язаних з прийняттям законів у сфері судочинства. В іншому випадку Брюссель може ввести "негайне" застосування щодо Варшави 7 статті договору ЄС, який не виключає накладення на країну санкцій.