Палата представників Конгресу США схвалила нові санкції проти Росії

07:56, 26.07.2017
Палата представників Конгресу США схвалила нові санкції проти Росії

У США конгресмени хочуть накласти нові санкції на Росію

Палата представників Конгресу США підтримала нові санкцій проти Росії, Ірану та Північної Кореї, незважаючи на зауваження президента Дональда Трампа.

Про це повідомляє Reuters.

Документ підтримали 419 членів палати, 3 голосували проти.

Закон має пройти через голосування в Сенаті, перш ніж він буде відправлений до Білого дому на підпис Дональда Трампа.

 


 

У Сенаті дату розгляду законопроекта ще не повідомили.

У Білому домі ще не знають, чи президент підпише остаточний варіант законопроекту.

Нагадаємо, Дональд Трамп заявив, що має намір детально вивчити проект закону, підготовлений конгресом, в якому поряд з односторонніми санкціями проти Ірану і КНДР передбачені більш суворі обмежувальні заходи відносно Росії.

У законопроекті "Протидія супротивникам Америки через санкції", який був прийнятий Палатою представників США, важливе місце відведене підтримці суверенітету і територіальної цілісності України, а також посиленню санкцій проти РФ.

Про це повідомляє "Українська правда".

Законопроектом чітко визначено, що політикою Сполучених Штатів є підтримка уряду України у відновленні суверенітету та територіальної цілісності і засудження та протидія всім дестабілізуючим зусиллям уряду РФ в Україні.

Крім того, США підтверджують невизнання незаконної анексії Криму урядом РФ чи відторгнення будь-якої частини території України з використанням військової сили.

Документ також передбачає надання допомоги з реформування енергетичного сектору України та зменшення залежності від російських енергетичних ресурсів і продовження протидії реалізації проекту газопроводу "Північний потік-2".

Документ також законодавчо закріплює чинні санкції проти Росії, створює механізм обов’язкового погодження з Конгресом США можливого рішення президента США з послаблення антиросійських санкцій.

Він передбачає можливість запровадження санкцій проти державних підприємств РФ, що здійснюють операції у металургійній та гірничо-видобувній галузях, та на залізничному транспорті; посилює антиросійські секторальні санкції щодо фінансового сектору РФ та російської енергетики.

Також передбачено запровадження санкцій у зв’язку з діяльністю уряду РФ у напрямку підриву кібернетичної безпеки; по відношенню до осіб, що відповідальні за порушення прав людини на окупованій РФ території, діють в інтересах оборонного та розвідувального секторів уряду РФ, значною мірою сприяли спроможностям РФ з проведення приватизації державних активів, а також по відношенню до іноземних фізичних та юридичних осіб, що сприяли посиленню оборонних спроможностей уряду Сирії.

Законопроектом надається право президенту США у координації з союзниками Сполучених Штатів запровадити санкції проти фізичних та юридичних осіб, що сприяють розвитку та обслуговуванню російських експортних нафто- та газопроводів.

Проект закону передбачає створення "Фонду для протидії російському впливу" та виділяє до його бюджету $250 млн. на 2018-2019 фінансові роки. На реалізацію ініціатив з підтримки енергетичної безпеки України передбачається виділення $30 млн.