Польща повстала через бажання партії президента взяти під контроль Верховний суд

08:22, 21.07.2017
Польща повстала через бажання партії президента взяти під контроль Верховний суд

У Польщі почалися масштабні акції протесту на захист незалежності судів після того, як правляча партія "ПіС" у парламенті проголосувала за прийняття закону щодо Вищого суду. Відповідно до закону, членів Національної ради судочинства вибиратиме нижча палата польського парламенту, більшістю 3/5 голосів. Також серед прийнятих змін – засади праці Верховного суду будуть визначатися президентом Анджеєм Дудою(шляхом розпорядження), а не міністром юстиції.

Ще одна запропонована президентом передбачає, шо президент, а не – як це спочатку пропонувалося – міністр юстиції, вирішуватиме, хто з нинішніх суддів залишиться у Верховному суді після прийняття нового закону.

 

Після результатів голосування по всій Польщі на вулиці вийшли більше 100 тисяч людей. Найбільша демонстрація відбулася ввечері у Варшаві - там за підрахунками "Газети Виборчої" на Краківське передмістя вийшли 50 тис. людей.

 

Вночі поліція почала розганяти мітингувальників. Близько 3.30 ночі за польським часом (04.30 за Києвом) поліція розігнала демонстрантів, які перекрили вулицю Вєйську і Гурношльонську  у Варшаві. Потестувальники сиділи і скандували "Конституція", "Вільні суди", "Свобода, рівність, демократія".

 

Як повідомляє wp.pl, протестувальники перекрили проїжджу частину вулиці, щоб завадити проїзду речникові прем'єра Беати Шидло Рафалу Бохенкову. Маніфестанти поставили посеред дороги сміттєвий контейнер. Коли речник Шидло спробував покинути місце, його оточив натовп і втрутилася поліція - мітингувальників попросили очистити дорогу, проте не всі послухали і деяких учасників виносили на руках. 

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, польський парламент, у якому домінує партія "ПіС" Ярослава Качинського, ухвалив зміни до законодавства про судову систему, згідно з якими міністр юстиції отримує право самостійно призначати голів апеляційних та окружних судів.

Законом передбачається також припинення терміну повноважень нинішніх незалежних членів Національної судової ради і створення в цьому органі двох палат.
 
Майбутніх членів ради обиратиме Сейм, тобто йдеться про пряме підпорядкування їх владі «ПіС».
 
Сенат Польщі услід за нижньою палатою парламенту — Сеймом — проголосував за поправки до закону про Національну судову раду і структуру судів.
 
Під час голосування, яке відбулося в ніч на суботу, 15 липня, "за" реформу віддали свої голоси 57 сенаторів, 29 висловилися "проти".
 
Аби закон набув чинності, його ще повинен підписати президент Польщі Анджей Дуда.