Одіозний суддя Павло Вовк передумав балотуватися у судді Верховного суду

20:13, 17.07.2017
Одіозний суддя Павло Вовк передумав балотуватися у судді Верховного суду

Павло Вовк змушений вгамувати свої амбіції.

Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк подав заяву про зняття своєї кандидатури з конкурсу до нового Верховного суду в понеділок.

 

Про це повідомила Судово-юридична газета.

 

"Впродовж всього конкурсу мені чинилися всілякі штучні перешкоди для успішного завершення моєї участі у ньому", - назвав одну з причин свого рішення скандально відомий суддя.

 

Вовк також вважає, що через його кандидатуру на Вищу кваліфікаційну комісію суддів, яка проводить конкурс, чинився тиск. За його словами судді, зараз відкрите кримінальне провадження, в якому він проходить у якості свідка, але на нього також "намагалися покласти провину". При цьому суть справи він не розкрив.

 

Вовк наголосив, що зняв свою кандидатуру не через "особисті обставини", котрі йому "дружно намагалися організувати керовані правоохоронні органи та окремі політики, використовуючи для цього своїх пішаків — купку осіб, які зухвало називають себе громадськістю, які є політично вмотивованими та упередженими відносно більшості кандидатів".

 

З огляду на вищезазначене суддя також пояснив зняття кандидатури тим, що своєю поведінкою він "має сприяти довірі до проведення конкурсу".

 

Водночас, журналіст Тарас Шевченко наводить інші причини такого рішення одіозного судді.

 

«Суддя Павло Вовк (незадеклароване майно, обшуки НАБУ, коштовні польоти закордон, рішення суду за відсутності в країні, зв'язки з Грановським) більше не кандидат у судді Верховного Суду. Сьогодні, не чекаючи голосування ВККС по подоланню вето ГРД (Громадська рада доброчесності – Ред.), Вовк сам зняв свою кандидатуру», - написав пан Шевченко у Facebook.

 

На думку журналіста, це є ознакою того, що «незважаючи на наявність великого впливу у судовій системі, Вовк не зміг гарантувати собі позитивне рішення ВККС».

 

«І це при тому, що кілька людей мене переконували, що Павло Вовк може не лише пройти відбір, але й є одним з ймовірних кандидатів на голову нового Верховного Суду. Мій висновок з останніх подій - система відфільтровує дуже частково самих одіозних лишаючи багато менш одіозних, самих скандальних, лишаючи менш скандальних. З одного боку це позитив, але очікування і можливості щодо змін у сфері правосуддя були на порядок вищими. Ємельянов і Вовк можливо двоє з найбільш одіозних суддів і їх не буде у Верховному Суді», - констатує Тарас Шевченко.

 

І дійсно, вже після заяви одіосного судді про зняття кандидатури, Вища кваліфікаційна комісія вирішила передати матеріали щодо можливої корупції судді Окружного адміністративного суду Павла Вовка до Національної агенції з питань запобігання корупції і зупинити кваліфікаційне оцінювання кандидата. Тобто суддя Вовк знав про це рішення завчасно і "зіграв" на випередження.

 

Зауважимо, що у понеділок Вища кваліфікаційна комісія суддів підтримала вето Громадської ради доброчесності на обрання діючої судді Верховного Суду Людмили Охрімчук в новий Верховний Суд.

 

ГРД наклала вето на обрання Охрімчук суддею нового Верховного Суду, мотивуючи це тим, що в своїх судових рішеннях ігнорувала позицію Європейського суду з прав людини. Також до судді виникли питання щодо законності придбання нею і її сім'єю дорогого майна і нерухомості.

 

В результаті ВККС не змогла подолати вето ГРД, і суддя припинила участь в конкурсі. За подолання вето проголосували 6 членів ВККС з мінімально необхідних 11.

 

Додамо, що у понеділок ВККС провела останнє засідання, на якому розглянула  висновки Громадської ради доброчесності щодо шести суддів, які претендують по посади у новому Верховному суді й серед яких є Вовк.