Поранення Дейдея: обстріл Авдіївки розпочався після евакуації депутата

20:40, 15.07.2017
Поранення Дейдея: обстріл Авдіївки розпочався після евакуації депутата

Євген Дейдей колись командував добробатом, але потім пішов у депутати

Євген Дейдей, що ймовірно отримав поранення в районі Авдіївки, був евакуйований із місця подій до того, як почався обстріл зі стрілецької зброї цієї території.

У той же час, за інформацією Штабу АТО, обстрілів із мінометів або гранатометів по Авдіївці 14 липня не було, хоча у соцмережах з'являлася інформація саме про осколкове поранення ноги депутата.

"14 липня в період до 21 години 30 хвилин жодних обстрілів в районі Авдіївки зафіксовано не було. Єдиний обстріл з крупнокаліберних кулеметів та стрілецької зброї розпочався о 21:30 по позиціях поблизу "промзони". Тобто обстрілів з мінометів та іншого важкого озброєння в цей час, тим більше зафіксовано не було", - повідомили військові, що фіксують обстріли, журналістам "Української правди".

Прес-секретар Генерального прокурора Лариса Сарган повідомляла, що поранення Євген Дейдей отримав у районі промзони.

"Попередньо встановлено, що Євген Дейдей отримав зазначене поранення під час бойових дій, 14 липня 2017 року приблизно о 18.00 годині, в районі промислової зони м. Авдіївка", - написала вона близько 20:25 14 липня у Facebook.

Варто відзначить, що Ігор Мосійчук, який фактично першим заявив про поранення Дейдея у соцмережі, свій запис видалив.



Полк "Київ", на територію базування якого приїджав їх екс-командир Євген Дейдей, інформацію про подію опублікував о 20:20, тобто до початку будь-яких обстрілів в районі Авдіївки за інформацією штабу АТО.

О 6:00 Штаб АТО опублікував традиційну ранкову інформацію про події в зоні бойових дій за минулу добу. Так, як для підготовки звіту у військових є більше часу, ніж в аналогічних випадках інформування станом на 18:00, то такі зведення вважаються точнішими.

"На Донецькому напрямку противник о 21 годині зі стрілецької зброї та гранатометів вів вогонь по шахті Бутівка та Авдіївці. Ще один наш військовий отримав поранення під час обстрілу Камянки", - зазначили у Facebook в Штабі АТО.

Дейдей приїхав в Авдіївку до полку "Київ" у п’ятницю близько 17 години. Тоді він перебував на провулку Шкільному в Старій Авдіївці. Там він нібито і отримав поранення. Про час поранення інформація різниться: з 17:20 до 18:30.

За інформацією джерел "Української правди", які знайомі зі справою, він стверджує, що почув вибух, а що далі з ним відбувалося не знає. Він також не знає, хто доправив його у лікарню в Покровську. Журналісти намагалися додзвонитися до Дейдея, щоб від нього почути, що сталося, однак він не брав слухавку і не відповідав на смс.

Водночас,  Дейдей подзвонив у свій батальйон після 17 години і сказав, що отримав поранення, на місце приїхав автомобіль батальйону на якому була медсестра. Вона побачила пов'язку на його нозі. Після цього Дейдея доправили до військових лікарів в Авдіївці. Там йому надали першу медичну допомогу, зробили рентген та доправили його до лікарні у Покровську.

Сам Дейдей стверджував, що поранення отримав у районі Старої Авдіївки, тобто там, де знаходиться приватний житловий сектор міста, який значно віддалений від лінії фронту.



У свою чергу начальник прес-центру АТО В'ячеслав Петровський також повідомив, що вулиці Авдіївки не обстрілювались.

"14 липня за весь день обстрілів житлових кварталів Авдіївки не було", - зазначив він.

У випадку обстрілів житлових кварталів прифронтових міст із гранатометів чи мінометів, не кажучи вже про важчу зброю, правоохоронні органи та штаб АТО завжди повідомляють про них.

Обстріл житлових кварталів мінами, що вважається важкою зброєю, є надзвичайною подією, тому завжди повідомлення про це можна знайти або на сторінці прес-центру АТО, або на сторінці голови поліції Донецької області В'ячеслава Аброськіна, або речника поліції Донецької області Наталія Шиман, або ж голови Донецької області Павла Жебрівського.

"Ми завжди інформуємо про тяжкі наслідки обстрілів як то руйнування чи жертви серед мирного населення. У п’ятницю ми не фіксували суттєвих руйнувань в житлових кварталах", - сказала Наталія Шиман.

Роман Донік опублікував фото пораненої ноги Дейдея.



Навколо цього фото тепер ідуть палкі дискусії, в яких обговорюють, чи може бути це кульовим пораненням, а також, яким чином Євген Дейдей отримав наскрізне поранення внутрішньої сторони стегна, яке майже не має набряку.