В Україні запроваджують електронний реєстр росіян

20:07, 10.07.2017
В Україні запроваджують електронний реєстр росіян

Рада нацбезпеки ухвалила рішення про реєстрацію і біометрику для росіян. (Фото прес-служби Президента України)

Громадяни Росії змушені будуть попередньо реєструватися напередодні в’їзду до України з наступного року.

 

Про запровадження відповідного механізму попередньої електронної реєстрації повідомив секретар РНБО Олександр Турчинов у понеділок.

 

"Створюється відповідна технічна інфраструктура на всіх пунктах перетину державного кордону, яка повинна запрацювати не пізніше ніж початок наступного року. Для громадян РФ буде реалізована електронна система попередньої реєстрації", - сказав пан Турчинов після засідання Ради нацбезпеки і оборони.

 

За його словами, «громадянин Росії, який має бажання прибути на територію України, повинен заздалегідь зареєструватися і надати МЗС необхідні дані, які буде визначати МЗС».

 

Також в Україні вводиться вимога щодо обов’язкової реєстрації громадян Російської Федерації, які знаходяться на території України в місці їх тимчасового перебування.

 

"А також вводиться необхідність подачі інформації щодо пересування територією України", - додав Олександр Турчинов.

 

За його словами, для технічого забезпечення цього питання прикордонникам виділяється 300 млн гривень.

 

"Це стосується безпеки нашої країни. Відповідні доручення надані Кабінету міністрів, МЗС, МВС, прикордонній та міграційній службам тощо. Сподіваємося, що відповідна програма буде реалізована Кабінетом міністрів та відповідними органами державної влади", - зазначив секретар РНБО.

 

Пан Турчинов також розповів, що на кордоні буде здійснюватися пропуск іноземців "за біометричними паспортами".

 

"А також здійснюється зняття біометричних данних (відбитків пальців) для громадян інших країн і осіб без громадянства, крім держав із якими Україна має відповідні угоди. Тобто зрозуміло, що в першу чергу це буде стосуватися російських громадян", - сказав секретар РНБО.

 

Нагадаємо, під час засідання РНБО Президент Петро Порошенко заявив, що Україна запровадить біометричний контроль для громадян інших держав, які перетинають державний кордон.