Вірус Petya.А атакував Кабмін вдруге

17:56, 29.06.2017

Кабінет міністрів став мішенню для другої хакерської атаки у четвер.

 

Про це повідомив менеджер з інформації та IT ради підприємців при Кабінеті Міністрів Іван Бердецький.

 

За його словами, станом на 15:40, у Кабміні були у процесі відновлення після попередньої хакерської атаки. Зранку 29 червня доступ до мережі був відкритий, проте вдень знову сталася атака.

 

У свою чергу, фахівець з інформбезпеки Володимир Стиран розповів виданню «Оглядач», що масштабну кібератаку проти України буде повторено.

 

"Вони точно повторять атаку. Ось чекайте скоро День Незалежності. Хоча методи захисту від таких атак, звичайно ж, є. Вони давно розроблені й навіть перекладені українською з тих рекомендацій, які вже використовуються на Заході. Просто ніхто особливо не поспішає їх застосовувати", — сказав фахівець у коментарі.

 

Тоді яік народний депутат фракції «Блок Петра Порошенка» Дмитро Білоцерковець вважає, що держава повинна залучати приватних «айтішників» до вирішення кіберпроблем.

 

«Кібербезпека – це один з викликів сучасності. Багато країн, маючи високу систему бюрократії, маючи ще радянський рівень розвитку – це стосується і нашої країни, на жаль – можуть мати проблеми під час кібератак. Держава повинна залучати приватних «айтішників» до вирішення кіберпроблем і кібервикликів. Країна, з найкращими програмістами в світі, не повинна мати стільки проблем, пов'язаних з кібербезпекою", - сказав пан Білоцерковець.

 

І додав, що у кібератаках можуть бути зацікавлені як іноземні спецслужби, так і внутрішні «недоброзичливці».

 

"На сьогодні від кібератаки більшою мірою постраждав муніципальний сектор, системи комунальних підприємств, державні підприємства, юридичні особи, банки. Це говорить про те, що такі атаки можуть вразити всі сфери, без винятку. Тому кожне підприємство, установа, банк не повинні економити на профілактиці кібербезпеки. Простіше запобігти, ніж потім відновлювати збитки", - вважає депутат.

 

Нагадаємо, що у вівторок невідомий комп'ютерний вірус-вимагач Petya.А атакував банки, державні та приватні підприємства.

 

За фактом кібератаки поліція відкрила кримінальне провадження.  В СБУ заявили, що зараження сталося після відкриття файлів, надісланих електронною поштою.

 

Зазначимо, що вірус запускається через шкідливі посилання або оновлення програми M.E.doc.