Теракт Петербурзі готували з допомогою Telegram

10:58, 26.06.2017

Федеральна служба безпеки Росії вважає, що терористи підготували за допомогою месенджера Telegram кривавий теракт у метро Санкт-Петербурга, який стався 3 квітня.

 

Про це йдеться в повідомленні Центру громадських зв'язків ФСБ Росії у понеділок.

 

"У ході оперативного супроводу розслідування теракту 3 квітня цього року в метрополітені Санкт-Петербурга ФСБ Росії отримано достовірну інформацію про використання терористом-смертником, його спільником і іноземним куратором месенджера Telegram для приховування своїх злочинних задумів на всіх стадіях організації та підготовки терористичного акту", – стверджується у повідомленні ФСБ.

 

У російській спецслужбі також додають, що "в ході оперативно-розшукових заходів із виявлення законспірованих осередків міжнародних терористичних організацій фіксується тотальне використання їхніми членами інтернет-месенджерів для здійснення конспіративного зв'язку між собою і своїми кураторами з закордону".

 

"Найактивніше членами міжнародних терористичних організацій на території РФ використовується месенджер Telegram, який надає терористам можливість створювати секретні чати з високим рівнем шифрування переданої інформації", – заявляє ФСБ.

 

При цьому, в російські спецслужбі  не згадують про можливе блокування Telegram у Росії, про яке раніше попередив Роскомнагляд (Роскомнадзор).

 

Зазначимо, що 23 червня глава Роскомнагляду Олександр Жаров закликав засновника Telegram Павла Дурова зареєструвати сервіс як розповсюджувач інформації у Росії – тим самим, виконавши російське законодавство.

 

Пан Дуров у відповідь нагадав, що повне шифрування користувацьких повідомлень є не лише у Telegram, сам месенджер постійно блокує чати, пов'язані з терористами. Ініціативу ФСБ він назвав "саботажем державних інтересів".

 

"Парадоксально, що на порядку денному в Росії немає блокування контрольованих США Whatsapp або Facebook Messenger, але активно обговорюється блокування нейтрального щодо Росії Telegram. Щойно Telegram блокується, листування російських чиновників, їхнє спілкування з друзями і родичами та інші чутливі дані через WhatsApp/Viber перейдуть у підконтрольні Америці хмари Apple iCloud/Google Drive", – заявив Дуров.

 

Як повідомляла «УМ», 3 квітня між станціями "Технологічний інститут" і "Сінна площа" петербурзького метро у вагоні поїзда стався вибух, у результаті якого загинули 16 осіб, понад 50 отримали поранення. За даними слідства, бомбу привів у дію уродженець Киргизії Акбаржон Джалілов.