США вирішать чи надавати зброю Україні до жовтня

07:31, 26.06.2017
США вирішать чи надавати зброю Україні до жовтня

Найбільше Україна цікавиться американськими протитанковими комплексами Javelin.

Питання постачання Україні оборонної зброї зі США може бути вирішено у жовтні.

 

Про це Президент України Петро Порошенко розповів під час інтерв’ю українським телеканалам, яке вийшло в ефір у неділю ввечері.

 

"Під час зустрічі з міністром оборони, що було підтверджено під час зустрічі в Білому домі, позицію щодо постачання оборонної зброї спробують вирішити ще в межах поточного бюджетного року. Ви знаєте, що він триває до жовтня. І ми також чекаємо, що ці позиції будуть прийняті і реалізовані", - сказав Порошенко.

 

Президент зауважив, що на сьогодні текст оборонної угоди вже майже погоджено, і протягом двох-трьох місяців очікується візит міністра оборони США Джеймса Маттіса до України під час якого ці угоди можуть бути підписані.

 

Петро Порошенко також розповів, що пан Маттіс під час зустрічі з ним в Пентагоні заявив, що США пишаються українськими Збройними Силами.

 

 

Говорячи про зустріч з Трампом, Порошенко зазначив: "Ключова його позиція була не давати поради, а він чітко запитував: "Петро, чим тобі допомогти?". Це позиція справжнього партнера України".

 

За його словами, він не змагався з президентом Росії Володимиром Путіним, хто перший зустрінеться з президентом США Дональдом Трампом, а намагався поінформувати нову адміністрацію Сполучених Штатів Америки про ситуацію в Україні.

 

І запевнив, що в Конгресі США існує повна підтримка санкцій проти Росії за невиконання Мінських угод.

 

"В рішенні щодо жорстких санкцій за невиконання Мінських угод існує повний консенсус. Дискусія ведеться лише про повноваження президента - чи має президент одноосібно скасовувати санкції. Щодо змістовної частини я дискусії не бачу", - сказав Порошенко.

 

На його думку, США продемонстрували Україні повну підтримку в питанні санкцій проти Росії щодо будівництва газопроводу «Північний потік-2».

 

"Це надзвичайно серйозна загроза для України, яку формує РФ, мета якої аж ніяк не економічна й не енергетична. Мета – позбавити Україну 2 млрд доларів, які вона отримує за транзит. Це помста за Стокгольм, за рішучі антикорупційні реформи в енергетичній сфері", - вважає Президент.

 

Нагадаємо, 21 червня у Вашингтоні Президент Петро Порошенко анонсував найближчим часом підписання між Україною та США угод про оборонні закупівлі та військово-технічну співпрацю.