Турчинов пропонує концепцію деокупації Донбасу

07:30, 20.06.2017

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов презентував концепцію закону про деокупацію окремих районів Донецької та Луганської областей під час засідання фракції "Народного фронту" в опнеділок ввечері.

 

Про це повідомив голова Верховної Ради Андрій Парубій, що також брав участь у засіданні, передає "Громадське".

 

"Зараз обговорюється саме концепція, і це правильний підхід, щоб на початковому етапі визначити його основні позиції. Власне, це зміна статусу, визнання окупованих територій формально окупованими і найголовніше — це визначення юридичних передумов для ведення бойових дій і військових операцій, щоб цей закон давав таке законодавче право для головнокомандувача і РНБО", — сказав пан Парубій.

 

Спікер парламенту наголосив, що текст законопроекту поки що не готовий, йдеться виключно про концепцію.

 

Нагадаємо, на минулому тижні Турчинов заявив, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з Росією.

 

Зокрема, він наголосив, що необхідно не просто визнати окремі райони Луганської та Донецької областей окупованими РФ, але й чітко на законодавчому рівні визначити основи державної політики щодо їхнього звільнення.

 

Для цього, на думку пана Турчинова, необхідна нова ефективна технологія захисту України від агресора. Вона може передбачати надання президенту права застосовувати Збройні сили України та інші військові формування проти агресії РФ.

 

Крім того, секретар РНБО виступив за створення оперативного штабу з широкими