В Україні заборонили користуватися російськими сервісами для реєстрації доменів

15:08, 17.06.2017
В Україні заборонили користуватися російськими сервісами для реєстрації доменів

Російські потові сервіси також під забороною.

СБУ заборонила використовувати російські поштові сервіси при реєстрації доменних імен в Україні.

 

Про це йдеться в листі Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ на адресу Інтернет Асоціації України, яка оприлюднила документ в суботу.

 

Як пояснюється в листі, зазначеним Департаментом СБУ "у відповідності з Законом України про "Службу безпеки України" проводяться заходи, спрямовані на забезпечення інформаційної безпеки держави".

 

"У ході здійснення комплексу зазначених заходів виявлено порушення вимог чинного законодавства з боку власників доменних імен в зоні "*ua", "*укр" в т. ч. "gov.ua", - зазначають у спецслужбі.  

 

Зокрема, для управління доменними іменами використовуються поштові сервіси російських компаній "Яндекс" та "Mail.ru", щодо яких введено спеціальні обмеження згідно з відповідним Указом Президента від 15.05.2017 №133.

 

Відтак, СБУ просить «з метою недопущення нанесення шкоди інформаційній безпеці України» провести роз'яснювальну роботу з реєстраторами доменних імен про обмеження використання російських поштових сервісів при реєстрації і управління доменними іменами.

 

Нагадаємо, 17 травня набув чинності указ президента, згідно з яким Україна вперше ввела санкції щодо російських компаній інтернет- і медіагалузі, таких як Mail.ru Group, "Яндекс", "ВКонтакте" і "Одноклассники".

 

Також під обмежувальні заходи потрапила низка російських ЗМІ: медіа-холдинг "РБК", "Зірка", "ТНТ", "Москва Медіа", "Росія сьогодні" (РІА "Новини"), "Наше радіо", "НТВ-Плюс", НТВ, "Перший канал", "Росія 24", "РТР-Планета", а також виробники антивірусного програмного забезпечення "Лабораторія Касперського", "Доктор Веб" та інші.