До Донецька постачали продовольство з України як експорт до Грузії

18:28, 14.06.2017
До Донецька постачали продовольство з України як експорт до Грузії

Під час обшуку у ділків і митників виявили чимало валюти.

Генпрокуратура України розкрила схему постачання продовольчих товарів до окупованого Донецька  за сприяння митників Донеччини.

 

Слідчі вже оголосили про підозру в фінансуванні тероризму семи фігурантам кримінального провадження.

 

Про це повідомила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган у Facebook в середу.

 

Як встановили слідчі, на території України, через підприємства здійснюється придбання продовольчих товарів (цукру, олії, шампанського тощо). Для надання легального вигляду операціям, фігуранти через підконтрольні офшорні фірми підписують контракти на реалізацію вказаної продукції до Грузії.

 

Насправді продукція, перетнувши митний кордон України, через територію Російської Федерації потрапляє до окупованого Донецька, де реалізується підприємствами, які зареєстровані в так званій терористичній ДНР.

 

Оформлення вказаних товарів проводиться в режимі "імпорт" зі сплатою всіх обов’язкових митних платежів до бюджету терористів.

 

«В подальшому, через фіктивні зовнішньоекономічні операції, підконтрольні структури фігурантів звертаються до органів Державної фіскальної служби для здійснення відшкодування ПДВ. На теперішній час встановлені факти незаконного відшкодування ПДВ на суму понад 2 млн грн.», - йдеться в повідомленні.

 

 

Пані Сарган зазначила, що 13 червня, прокуратура Донецької області спільно з працівниками СБУ провела 33 обшуки (на території Донецької, Київської та Харківської областей) за місцями мешкання фігурантів, у їхніх автомобілях, на складах, офісах та Донецькій митниці, під час яких вилучено печатки підприємств, бухгалтерію, комп’ютерну техніку, грошові кошти у сумі 53 тис доларів США та 250 тис грн.

 

На рахунки підприємств накладено арешти. Після проведених обшуків чотирьох фігурантів затримано.

 

14 червня оголошено підозри у вчиненні вказаних правопорушень 7 учасникам злочинної схеми. Слідство триває.