США виходять з Паризької угоди по клімату

07:30, 02.06.2017
США виходять з Паризької угоди по клімату

Дональд Трамп не вірить у глобальне потепління.

Президент США Дональд Трамп оголосив, що Сполучені Штати виходять з Паризької угоди про клімат, укладеної 2015 року. Раніше Трамп неодноразово заявляв, що не вірить у глобальне потепління, і обіцяв відмовитися від участі в Паризькій угоді під час президентської кампанії 2016 року.

 

Про це пан Трамп офіційно заявив у Рожевому саду Білого дому в ніч на п'ятницю.

 

Водночас Дональд Трамп запевняє, що Вашингтон розпочне нові переговори про угоду з клімату на умовах, вигідніших для США.

 

Президент США вважає, що це допоможе американській нафтовій та вугільної промисловості.

 

Критики такого рішення Трампа вважають, що воно означає відмову США від світового лідерства у вирішенні найбільшої проблеми, яка стоїть перед міжнародним співтовариством.

 

Паризька хартія передбачає зобов'язання держав скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу. Документ також передбачає виділення 100 млрд доларів до 2020 року країнам, що розвиваються, на вирішення проблем екології.

 

Угода із боротьби зі змінами клімату була підписана представниками понад 170 країн, в тому числі США, Китаєм і Росією.

 

У травні 2017 року, напередодні саміту "Великої сімки", генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав Дональда Трампа не виходити з Паризької угоди, оскільки підтримка Сполучених Штатів, найбільшої економіки в світі, життєво необхідна для реалізації цієї угоди.

 

Водночас, прем'єр Державної ради КНР Лі Кецян заявив, що Китай виконає зобов'язання, прописані в Паризькій угоді. У своїй промові під час візиту до Німеччини він сказав, що в інтересах Китаю боротися зі змінами клімату.

 

Зауважимо, що у 2007 році Китай обійшов США за обсягами викидів парникових газів. Росія також буде дотримуватися своїх зобов'язань, однак вказує на те, що вихід США з угоди вплине на програму.

 

Відмова президента Трампа від угоди викликала розчарування на саміті "Великої сімки". Канцлер Німеччини Ангела Меркель охарактеризувала переговори як "важкі, якщо не сказати незадовільні".