В Україні оголосили прохідний бал на медичні спеціальності

18:27, 31.05.2017

Міністерство охорони здоров'я та Міністерство освіти та науки визначили мінімальний прохідний бал на медичні спеціальності на рівні, не нижче 150 балів з кожного сертифікату ЗНО.

 

Відповідні зміни буде внесено до Умов прийому до вищих навчальних закладів у 2017 році.

 

Про це повідомляє прес-служба МОЗ у середу.

 

Встановлення прохідного балу розповсюджується на спеціальності: «Стоматологія», «Медицина», «Фармація, промислова фармація» та «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я». Це нововведення стосуватиметься усіх абітурієнтів, незалежно від форми навчання (за кошти державного бюджету чи за кошти фізичних чи юридичних осіб) та підпорядкування ВНЗ.

 

У МОЗ зазначили, що встановлення такого прохідного балу обумовлено тим, що рівень абітурієнтів, які вступають у медичні виші попри високий конкурс на місце, часто поступається іншим спеціальностям.

 

"Ми вкотре наголошуємо, що саме освіта майбутнього лікаря, медсестри, фельдшера є тим визначальним фактором від якого дійсно залежить здоров'я та життя пацієнтів. Тому встановлення прохідного балу, перш за все, має на меті відібрати дійсно кращих випускників, мотивованих та готових до навчання. Ми розуміємо, що це болюча реформа, яка відобразиться як на самих абітурієнтах, так і на університетах, однак такий рішучий крок міністерства зараз зможе в майбутньому вберегти пацієнтів від некваліфікованих спеціалістів", - зауважили у відомстві.

 

Прохідний бал на рівні не нижче, ніж 150 балів обгрунтовується дослідженням, проведеним колективом Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України, БФ ТІМО і фахівцями провідних ВНЗ України в галузі освітніх вимірювань.

 

Суть дослідження полягала у встановлені співвідношення балів сертифікату ЗНО абітурієнтів та успішністю їх навчання на першому курсі ВНЗ.