На Кіровоградщині через рейдерів так і залишилися незасіяними 500 га землі

01.06.2017
За фактом рейдерського захоплення землі у селі Бережинка правоохоронці Кіровоградщини розпочали кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України «хуліганство».
 
«За попередньою інформацією близько 16-ї години на території  фермерського господарства у цьому селі сталася стрілянина, внаслідок якої поранення дробом отримали троє громадян.
 
Потерпілих каретою «швидкої» госпіталізували», — розповідають «УМ» у прес-службі Кіровоградського обласного управління поліції.
 
Правоохоронці кажуть, що коли прибули на місце події,  то виявили шістьох мешканців Запорізької області, вдягнених у камуфляжну форму.
 
Ті мали при собі мисливські помпові рушниці, а також спецзасіб травматичної дії. Нападників було затримано, а  зброю та спецзасоби вилучено й направлено на експертизу. 
 
Як розповідають жителі Бережинки, насправді у їхньому населеному пункті  було селянське повстання.
 
Люди повстали і вигнали рейдерів, котрі назвали себе новими власниками  фермерського господарства, показали фальшиві документи, вигнали керівника і забарикадувалися в офісі.
 
Таке жахіття тривало майже місяць і паралізувало роботу в селі — 500 га землі так і залишилися незасіяними. Тож терпець селянам увірвався і вони вирішили діяти. 
 
Аби викурити непроханих гостей з офісу, народ зламав двері.  Знахабнілі рейдери зустріли бережинців сльо­зогінним газом, димовими шашками, а  потім відкрили стрілянину. Під їхні кулі й потрапило троє селян.
 
За словами голови ГО «Аграрна самооборона України» Юрія Крутька, документи у рейдерів виявилися фальшивими, що підтверджено експертами.
 
Але хто  замовив рейдерську атаку на Бережинку достеменно поки невідомо, тож заради справедливості громадська організація ініціює судовий процесс.
 
Нині у фермерському господарстві у Бережинці господарюють старі власники. Але селяни побоюються другої атаки і готові її відбити.
 
Тим часом поліція продовжує  слідство, затриманим земельним рейдерам може світити позбавлення волі до 7 років.
 
До речі, рейдерські нальоти на землі в Україні відбуваються з періодичною регулярністю.
 
І не лише у Кіровоградській, а й у Черкаській, Полтавській, Одеській, Миколаївській  та інших областях, про що «УМ» не раз повідомляла.
 
Тільки торік таких набігів у нашій державі було більше 6,5 тисячі, без роботи залишилися майже 40 тисяч людей, адже чимало фермерських господарств перестали існувати.
 
 І тут своє слово час сказати владі.