Американський політолог Збігнєв Бжезінський помер на 90-му році життя

09:23, 27.05.2017
Американський політолог Збігнєв Бжезінський помер на 90-му році життя

До порад Збігнєва Бжезінського дослухалися у всьому світі

Збігнєв Бжезінський, один із найвідоміших світових політологів сучасності, радник з національної безпеки президента США Джиммі Картера помер у віці 89 років у лікарні міста Фолс-Черч, штат Вірджинія.

Про його смерть повідомила донька Міка, інформують ВВС та The New York Times.

"Мій батько сьогодні мирно помер. Він був відомий своїм друзям як Збіг, онукам як "Шеф", а дружині, як міцна любов усього її життя. Я просто знала, що він найбільш натхненний, люблячий і відданий батько, який тільки міг би бути у дівчини. Я люблю тебе, тату ", - написала Міка Бжезінська в Instagram.

Збігнєв Бжезінський - американський політолог, соціолог і державний діяч польського походження, який народився в 1928-му році у Варшаві в родині польських дипломатів, його батько, Тадеуш Бжезінський, народився у Золочеві на Львівщині.


В 1950-х Бжезінський став громадянином Сполучених Штатів, де закінчив Гарвардський університет і зробив яскраву політичну кар'єру.

У період з 1966 по 1968 роки Бжезінський входив до Ради з планування політики Державного департаменту США.

В адміністрації Картера, в 1977-1981 роках, Бжезинський обіймав посаду радника президента з національної безпеки. Він був одним з ідеологів боротьби з радянською експансією в Європі, в Афганістані та інших країнах, активним прихильником зміцнення Атлантичної солідарності.

У 1981-му році Збігнєв Бжезинський отримав Президентську медаль Свободи - одну з найвищих нагород США для цивільних осіб.

Збігнєв Бжезінський співпрацював з американським Центром стратегічних і міжнародних досліджень, викладав у Школі сучасних міжнародних досліджень Пола Нітце при Університеті Джонса Гопкінса у Вашингтоні, входив до ради директорів організації Національної підтримки демократії, організації Freedom House і в Американської академії гуманітарних і природничих наук.