У Москві хочуть відновити знесений пам’ятник Павлику Морозову

10:11, 20.05.2017
У Москві хочуть відновити знесений пам’ятник Павлику Морозову

Так виглядав пам'ятник Павлику Морозову в Москві до знесення.

Московська піонерська організація закликала відновити пам’ятник Павлику Морозову, знесений на Червоній Пресні у Москві в 1991 році.

 

«Цей пам’ятник має бути у Москві, тому що пам’ятник увічнює чесну, мужню дитину, яку вбили за правду. Я думаю, що це абсолютно гідний пам’ятник», – заявив координатор ради Московської міської піонерської організації Дмитро Лебедєв в ефірі радіостанції «Говорит Москва» у п’ятницю ввечері.

 

Напередодні з цією ж ініціативою виступила партія «Комуністи Росії». Адже саме 19 травня в СРСР відзначався День піонерії.

 

«Сьогодні, коли практично все суспільство усвідомлює корисність і позитивний досвід піонерської організації Радянського Союзу, настав час відновити справедливість і відновити пам’ятник убитій дитині, одному з перших піонерів СРСР», – заявив голова «Комуністів Росії» Максим Сурайкін, заява якого опублікована на сайті партії.

 

Відповідний запит Сурайкін направив до мерії Москви.

 

Пам’ятник піонеру Павлику Морозову встановили у 1948 році на Червоній Пресні у Москві за особистою ініціативою Йосипа Сталіна. Але у 1991 році пам’ятник знесли.

 

 

За радянських часів Павлика Морозова проголосили піонером-героєм, який боровся з куркульством і був убитий у 1932 році за те, що повідомив владі про антирадянські настрої свого батька і діда.

 

У 1987 році на Заході вийшла книга письменника Юрія Дружникова «Донощик 001, або Вознесіння Павлика Морозова». Опитавши живих свідків, автор встановив, що вся історія Павлика Морозова – радянський пропагандистський міф. У тому ж році Дружников був змушений емігрувати з СРСР на Захід і помер у США у 2008 році.

 

Інші дослідники знайшли чимало доказів того, що родичів Павлика змусили «зізнатися» у вбивстві хлопця під час тортур, тоді як насправді піонера вбили чужі люди.