Вченого Ігоря Козловського з Донецька обіцяють включити до списку заручників

08:59, 16.05.2017
Вченого Ігоря Козловського з Донецька обіцяють включити до списку заручників

Ігор Козловський має шанс вийти на волю.

Представники терористичної ДНР погодилися включити вченого-релігієзнавця Ігоря Козловського до списку заручників під час засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську в понеділок.

 

Про це повідомила за підсумками засідання представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко у Facebook  в ніч на вівторок.

 

«Інша сторона, нарешті, пообіцяла, в тому числі в форматі Тристоронньої контактної групи, що при узгодженні остаточних списків до них включать Ігоря Козловського. Питання тільки в тому, коли інша сторона перестане вигадувати надумані причини зволікання, і ми узгодимо дату звільнення», – написала пані Геращенко.

 

І додає, що українська сторона завершила процедуру верифікації тих осіб, яких можна помилувати заради звільнення заручників, але які відмовляються переміщатися в ОРДЛО. Участь у першому етапі верифікації списків брала Уповноважений Ради з прав людини Валерія Лутковська.

 

За словами Геращенко, місія ОБСЄ визнала, що верифікація (осіб, які визнані винними в Україні, але яких Київ може помилувати для звільнення заручників – ред.) пройшла за всіма міжнародним стандартами і нормами гуманітарного права, при дотриманні конфіденційності.

 

«Інша сторона натомість продовжує тягти волинку і вимагає уточнення ще по деяких прізвищах», – додає Ірина Геращенко.

 

Нагадаємо, що 3 травня так званий «військовий трибунал «ДНР» оголосив «вирок»  українському вченому-релігієзнавцю Ігорю Козловському: 2 роки та 8 місяців позбавлення волі.

 

За словми сина заручника - Олександра Козловського, «суд» бойовиків «не взяв до уваги ані вік 63-річного вченого, ані те, що в утримуваного є син-інвалід, який потребує його піклування».

 

В Україні і по всьому світу неодноразово проходили акції #FreeKozlovsky із вимогою звільнити Ігоря Козловського з полону бойовиків.

 

За останніми даними української сторони, на окупованій частині Донбасу перебуває 127 український заручник. Звільнення заручників є одним із пунктів мінських домовленостей.

 

Ігор Козловський перебуває у полоні в бойовиків з січня 2016року, коли його затримали у квартирі Донецьку.

 

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала в'язнем сумління  Ігоря Козловського, оскільки його було засудженого бойовиками терористичної ДНР за надуманим і абсурдним звинуваченням.