В Україні набув чинності закон про електронні квитки у міському транспорті

14:02, 07.05.2017
В Україні набув чинності закон про електронні квитки у міському транспорті

Електронний квиток вводитимуть за рішенням місцевої влади

В Україні із 7 квітня набув чинності закон щодо запровадження електронного квитка у міському пасажирському транспорті.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Верховної Ради України.

Система, зокрема, має забезпечити можливість зручної, швидкої оплати і контролю проїзду, вважають автори законопроекту.

Таким чином планують зменшити час затримки громадського транспорту на зупинках, доки пасажири купують квитки у водіїв громадського транспорту.

Електронний квиток дозволить впроваджувати різноманітні гнучкі тарифні системи.

Пільговикі мають забезпечити відповідними електронними квитками, для автоматизованого обліку та компенсації за перевезення таких категорій пасажирів.

17 січня Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє органам місцевого самоврядування впроваджувати автоматизовані системи оплати проїзду, в тому числі електронний квиток, у міському та приміському пасажирському транспорті.

Ініціатор законопроекту народний депутат Ігор Васюник пояснив, що кожне місто окремо визначатиме, чи впроваджувати е-квитки. Також він написав, що реєструватимуть і відповідати за квитки будуть самі пасажири.

Як очікується, електронна система оплати проїзду має підвищити прибутковість державного транспорту і, як результат, сприяти скороченню потреби у бюджетному фінансуванні.

У лютому президент Петро Порошенко підписав цей закон. Міністр інфраструктури Володимир Омелян повідомляв, що пілотний проект із впровадження електронного квитка в міському транспорті впроваджуватиметься в кількох великих містах, включаючи Львів і Дніпро.

"Приватбанк" повідомляє, що систему електронної оплати проїзду вже протестували у Львові. Оплатити поїздку можна буде за допомогою смартфону.