У Душанбе заборонили акцію "Безсмертний полк" на відміну від Києва і Одеси

17:31, 05.05.2017
У Душанбе заборонили акцію "Безсмертний полк" на відміну від Києва і Одеси

Володимир В'ятрович із запрошенням на проросійську акцію "Безсмертний полк".

Влада Таджикистану фактично заборонила ініційовану з Росії акцію «Безсмертний полк», оскільки її не було включено до затвердженого президентом країни списку заходів з відзначення Дня перемоги у Душнабе 9 травня.

 

У Таджикістані також зауважують, що акція «Безсмертний полк» суперечить ісламським традиціям, згідно з якими, неприпустимо виходити на вулицю і проспекти з портретами загиблих.

 

Про це йдеться в заяві влади Таджикистану, поширеній державним інформагентством «Ховар» у п’ятницю.

 

Чиновники Таджикистану також нагадують про військові конфлікти у прикордонній зоні з Афганістаном, через що додаткові акції, на їхню думку, є недоречними. Додамо, що офіційний Душанбе забороняє акцію «Безсмертний полк» вже не вперше.

 

Водночас, в Україні, не зважаючи на агресію Росії, яка анексувала Крим і окупувала частину Донбасу, акція «Безсмертний полк» не перебуває під забороною, тож проросійські прихильники акції планують провести її щонайменше у Києві і Одесі 9 травня.

 

Прихильники «Безсмертного полку» навіть намагалися вручити запрошення на акцію особисто керівнику Українського інституту національної пам’яті Володимиру В’ятровичу, який на їхню думку, ініціює скасування свята День Перемоги (насправді, інститут пропонує лишити 9 травня святковим, але не вихідним днем – Ред.).

 

Утім, проросійські активісти організації «Віра і пам’ять» не змогли зустрітися із В’ятровичем особисто.

 

«Отримав ось таке запрошення на так званий "Марш бєссмєртного полка". У моїй родині, є ті, хто були учасниками Другої світової і варті згадки в ці дні. Але я не дам перетворювати пам'ять про них на зброю в боротьбі проти України. Тому не піду на це політичне шоу», - написав згодом пан В’ятрович у Facebook  і оприлюднив відповідну світлину.

 

В іншому пості керівник Українського інституту національної пам’яті навів відеофрагмент візиту активістів до установи, на якому один з них говорить про те, що "триває братовбича війна між Україною і Росією, яка нав'язана єврейським американським сіонським протекторатом".

 

«Бєссмертний полк" чи антисемітська "чорна сотня"?», - іронізує пан В’ятрович. І констатує: «Країна має знати своїх "героїв", які збираються марширувати нашими вулицями прикриваючись портретами учасників Другої світової».

 

Нагадаємо, акція «Безсмертний полк» – це хода з портретами родичів, які брали участь у Другій світовій війні. Вона розпочиналася в Росії як громадська ініціатива, але впродовж останніх кількох років набрала більш офіційного змісту.

 

Нині організацією акції займається прокремлівський «Загальноросійський народний фронт». Портрети для участі в акції у Росії можна придбати в магазинах, тобто йдеться вже не про вшанування родичів, а про шану будь-яких учасників тієї війни.

 

Росія також сприяє організації акції «Безсмертний полк» у деяких країнах колишнього СРСР.