Меркель та Путін обговорили перспективи Мінських угод та миротворців на Донбасі

08:19, 03.05.2017
Меркель та Путін обговорили перспективи Мінських угод та миротворців на Донбасі

Експерти відмічають напружену атмосферу на перемовинах Меркель і Путіна (Михаил Метцель/ТАСС)

Канцлер Німеччини Ангела Меркель на зустрічі з Володимиром Путіним в його сочинській резиденції обговорили виконання Мінських угод та їх подальшу необхідність.

Ангела Меркель заявила, що не вважає за доцільне укладення нової угоди в рамках процесу мирного врегулювання ситуації в Україні та не бачить сенсу у заміні спостерігачів місії ОБСЄ спостерігачами ООН, інформує "Українська правда".

Говорячи про Мінські угоди, Меркель зазначила, що Німеччина "буде докладати всіх зусиль, щоб просунутися вперед, не зважаючи на всі труднощі".

Одна із умов - Україна повинна отримати доступ до свого державного кордону на Донбасі. Росія планомірно протидіє цьому, вимагаючи спочатку провести вибори в неконтрольованому Україною регіоні.

"Ми, звичайно, хочемо забезпечення того, щоб Україна отримала доступ до свого державного кордону - це теж частина Мінських домовленостей - і потім забезпечити політичне рішення, яке спрямоване на проведення місцевих виборів", - сказала Меркель.

У той же час Путін вимагав, щоб були проведені прямі переговори України із представниками терористів, повідомляють російські ЗМІ.

Учасники зустрічі заявили, що альтернативи "Мінську" немає.

"Тут немає сенсу шукати інші формати, які не принесуть більшої користі", - зазначила Меркель.

Після чого вона повідомила, що Путін може посприяти вирішенню частини проблем.

"Націоналізація" терористами українських підприємств теж непокоїть німецького канцлера.

За словами канцлера ФРН, вона незадоволена наростаючими тенденціями відділення східних регіонів України, пише Інтерфакс.

"Експропріація підприємств, транспортна блокада і інші питання потрібно дуже ретельно вивчати і зробити все можливе, щоб повернути це назад", - додала вона.

На зустрічі також обговорювалися питання Сирії, а також Меркель закликала Путіна захистити геїв у Чечні.