Підрив авто ОБСЄ не випадковий: за дві години до цього спостерігачі проїхали без перешкод

15:01, 28.04.2017
Підрив авто ОБСЄ не випадковий: за дві години до цього спостерігачі проїхали без перешкод

Олександр Хуг заявив, що після вибуху місія ОБСЄ їздитиме лише асфальтованими дорогами

Підрив на міні авто Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ не був нещасним випадком, адже за дві години до вибуху автівки СММ проїхали по дорозі поблизу села Пришиб на окупованій Луганщині без перешкод.

Таку заяву зробив перший заступник голови СММ ОБСЄ Олександр Хуг у п'ятницю під час брифінгу в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Спрацювала, ймовірно, міна. Автомобіль вагою 4,5 тонни відкинуло на 7 метрів, від вибуху він загорівся і був повністю знищений. Двоє спостерігачів вижили, Джозеф – ні. Те, що сталося – це не нещасний випадок, а результат дії озброєння, якого там не повинно було бути", – підкреслив Хуг.

Він нагадав, що в неділю об 11.20 команда з двох броньованих автомобілів і 6-ти спостерігачів поверталася по маршруту, яким проїжджала напередодні, один з автомобілів наїхав на вибуховий пристрій на дорозі, якою проїжджав двома годинами раніше.

Перший заступник голови місії відзначив, що в інциденті винні ті, "хто обіцяє не закладати там вибухівку".

"Необхідно вилучити всі міни і не закладати нових. На що вони (учасники переговорів в рамках Тристоронньої контактної групи, - прим) відкрито погодилися. Їм не вдалося це виконати і це їх вина. Їх необхідно притягнути до відповідальності", - заявив він.

Варто зазначити, що Україна не контролює території, де підірвалося авто, із початку бойових дій на Донбасі.

"Учасники Мінського процесу обіцяли вилучити міни і не закладати нові. Розслідування інциденту триває, ряд організацій вивчає обставини події, СММ проводить внутрішню оцінку", – поінформував він.

Як відомо, у неділю, 23 квітня, на окупованій частині Луганської області на міні підірвалася машина СММ ОБСЄ. Загинув медик зі США, поранення отримали громадяни Німеччини та Чехії.

Відразу після вибуху проросійські бойовики у пропагандистських сюжетах почали говорити, що вибухнув фугас, а не міна, звинувачуючи "міфічну українську ДРГ" у підриві міжнародних спостерігачів.

Як пояснили українські сапери, різниця між протитанкової міною, на якій очевидно підірвалося авто, та фугасом значна: для вибуху останнього потрібно контролювати момент детонації, тобто спеціально підривати, а для спрацювання протитанкової міни автівці достатньо просто наїхати на неї. Якщо на протитанкову міну наступить людина - вона не спрацює.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов поклав відповідальність за підрив авто ОБСЄ на Росію, яка контролює незаконні збройні формування на Донбасі.