Аваков переконує Інтерпол, що Яценюк не воював у Чечні

14:30, 28.04.2017
Аваков переконує Інтерпол, що Яценюк не воював у Чечні

Звинувачення Росії на адресу Яценюка давно стали темою для фотожаб в Україні.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до керівництва Інтерполу з проханням відхилити позов Росії щодо оголошення колишнього прем'єра Арсенія Яценюка у міжнародний розшук.

 

Про це повідомляє МВС у п'ятницю.

 

Свою позицію відомство розробило на основі копії звернення правоохоронних органів Росії до Генерального секретаріату Інтерполу в Ліоні із запитом про оголошення Яценюка у міжнародний розшук з метою арешту та його подальшої екстрадиції до Росії.

 

Як йдеться у заяві МВС, в цьому запиті вказується, що "російські слідчі буцімто підозрюють пана Яценюка в тому, що він, вогнем з автомату Калашнікова, буцімто вбив 30 та поранив 13 російських військовослужбовців під час бойових дій в місті Грозний Чеченської республіки".

 

"Це, на думку російського слідства, сталося, коли А.П. Яценюк нібито був "членом озброєної банди "Мрія" і разом з нею "брав участь в атаках на російських військових на військові підрозділи Росії на території "Президентського палацу", площі "Мінутка", та залізничної станції "Грозний" в період з 31 грудня 1994 по 2 січня 1995 року", - заявляє МВС.

 

Вказується, що 20 квітня 2017 року міністр Арсен Аваков звернувся з офіційним листом до Генсека Інтерполу Юргена Штока, в якому виклав "загальновідомі, більш ніж переконливі факти та аргументи, що свідчать про очевидну безпідставність звинувачень на адресу громадянина України А. П. Яценюка".

 

"Зокрема, Арсен Аваков запевнив генсека Інтерполу в тому, що пан Яценюк ніколи не бував у Чечні, не брав участі у жодних збройних конфліктах, у вказаний російськими слідчими період проживав, навчався й працював за місцем свого народження на території України", - зазначає МВС.

 

Також міністр внутрішніх справ заявив, що переслідування Яценюка з боку Росії є політично мотивованим і базується на "свідченнях, отриманих під тортурами від незаконно засуджених в Росії громадян України".

 

При цьом, Міністерство юстиції України офіційно звернулося до всіх демократичних країн та Європейського суду з прав людини з вимогою утриматися від визнання рішень, прийнятих російською владою і судами стосовно Яценюка.

 

Нагадаємо, 8 вересня 2015 року глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив, що прем'єр України Арсеній Яценюк воював у Чечні проти Росії.