СБУ завела справу на полковника поліції Юрія Голубана, якого підозрюють у причетності до «ДНР»

17:08, 27.04.2017
СБУ завела справу на полковника поліції Юрія Голубана, якого підозрюють у причетності до «ДНР»

СБУ перевіряє, чи воював Голубан за терористів (mvs.gov.ua)

Служба безпеки України у квітні зареєструвала кримінальне провадження щодо можливої участі в терористичній організації полковника поліції Юрія Голубана, який за даними ЗМІ входив до банди "Восток".

Про відкриття кримінальної справи повідомляє УНІАН з посиланням на керівника апарату голови СБУ Олександра Ткачука.

"Якщо я не помиляюся, то щодо Голубана ще 6 квітня було зареєстровано провадження Генеральною прокуратурою, а 8-го, відповідно до рішення суду, ще одне провадження - Службою безпеки. Розслідування здійснюється за ознаками статті Кримінального кодексу 258", - розповів про справу Олександр Ткачук.

Таким чином, Юрію Голубану інкримінують участь у терористичній організації.

Крім того, на запитання, чи оголошувалася Голубану підозра, Ткачук відповів: "Наскільки мені відомо, підозра йому не оголошувалася. І відповідно, як підозрюваний він у цій справі не проходить. Здійснюється перевірка, проходить комплекс експертиз, які призначені слідчими".

Голубан очолює підрозділ поліції, який чергував на блокпосту у Слов'янську, де ввечері 14 березня стався конфлікт між правоохоронцями і народним депутатом Володимиром Парасюком та прихильниками блокади ОРДЛО.  Пізніше того ж дня під Краматорськом поліцейські зі стріляниною в повітря затримали автоколону з громадянами, які перед цим прорвалися крізь блокпост до Слов'янська.

15 березня народні депутати завели до сесійної зали Верховної Ради поліцейських, що вимагали притягнути Парасюка до відповідальності. Із трибуни виступав саме Юрій Голубан, але це відбулося вже не під час пленарного засіддання, яке тоді закрила Оксана Сироїд.

Наступного дня, 16 березня, президент України Петро Порошенко нагородив Голубана орденом "За заслуги" III ступеня.

"За вагомий особистий внесок у забезпечення правопорядку, захист конституційних прав і свобод громадян, зразкове виконання службового обов’язку постановляю: нагородити орденом "За заслуги" III ступеня Голубана Юрія Степановича, полковника поліції", - йшлося в указі.

6 квітня екс-командир батальйону терористів "Восток" Олександр Ходаковський виклав в Інтернет відео, на якому поруч з ним і групою бойовиків зафіксовано людину, схожу на Голубана. Того ж дня фракція "Самопоміч" виступила з вимогою викликати генпрокурора Юрія Луценка та голову СБУ Василя Грицака до парламенту з приводу розслідування ситуації щодо Голубана