На Рівненщині затримали телевізійників ZIK під час зйомки військового об’єкту

18:43, 25.04.2017

СБУ затримала двох журналістів телеканалу ZIK і власника безпілотного літального апарату, які незаконно знімали військовий об'єкт у Рівненській області у понеділок.

 

Затримані отримали статус свідків у відкритому кримінальному провадженні. Їх відпустили вранці у вівторок.

 

Про це повідомив начальник апарату глави СБУ Олександр Ткачук під час брифінгу у вівторок.

 

"Учора о 16.00 поблизу військової частини у Рівненській області було зафіксовано роботу БПЛА біля огорожі військової частини, там знаходилась і група підозрілих осіб, які виявились  журналістами з телебачення, які працюють по військовому проекту", - сказав пан Ткачук.

 

За його словами, про підозрілих осіб біля огорожі повідомив місцевий мешканець. На місце прибула охорона та протидиверсійний підрозділ цієї частини, які й затримали порушників.

 

Пан Ткачук наголосив: «Біля частини знаходяться попереджувальні знаки про те, що це режимний об'єкт, проте затримані не взяли до уваги ці попередження».

 

Пізніше на місце прибули представники СБУ і Нацполіції, які взяли пояснення у затриманих. Зареєстровано кримінальне провадження за ознаками диверсії.

 

Цікаво, що журналісти запевняли слідчих, що вони знімали туристичні об'єкти, зокрема, відомий Тунель кохання.

 

"Журналісти знаходились у межах контрольованої зони, де діє особливий режим. У осіб, які працювали разом з журналістами, було виявлено БПЛА. Людина, яка є власником БПЛА, не приховувала, що перебувала в цьому місці саме на прохання журналістів. Тому для нас є очевидним зв'язок між перебуванням на цьому місці журналістів вашого телеканалу і БПЛА. Вашим журналістам не оголошувалось про підозру. Статус їх є - свідки", - зауважив пан Ткачук на уточнююче питання журналістів каналу ZIK.

 

Начальник апарату глави СБУ звернувся до журналістів з проханням не провокувати військових. І нагадав, що військові патрулі, які знаходяться біля військових об'єктів, мають право на застосування зброї.

 

Пан Ткачук закликав ЗМІ до взаємодії з військовими та СБУ, і запевнив, що спецслужба завжди йде назустріч у разі необхідності зняти сюжет на території режимного об'єкту.