Перевізника Бука для МН-17 «Хмурого» ідентифікували за голосом міжнародні есперти

09:37, 25.04.2017
Перевізника Бука для МН-17 «Хмурого» ідентифікували за голосом міжнародні есперти

Голос Сергія Дубинського майже ідентичний голосу чоловіка, що керував перевезенням Бука на Донбас у 2014 році (із соцмереж)

Сергія Дубинського з позивним "Хмурий", що керував перевезенням установки "Бук-М", з якої орієнтовно збили пасажирський літак Малазійських авіаліній МН-17, експерти Гетеборського університету в Швеції ідентифікували за голосом.

Розслідування провело російськ видання "Новая газета", яке записало розмову телефоном із Дубинським та надало дослідникам записи радіоперехоплення розмов, що стосувалися збитого Боїнга.

"Таким чином, результати їхніх дослідження підтримують гіпотезу про те, що порівнювані голосові зразки належать одній і тій самій людині складають +2 бали", - повідомляє "Новая газета".

Журналісти пояснюють, що для оцінки відповідності голосу використовують шкалу від -4 (голоси різних людей) до +4(повне співпадіння голосів).

Дослідження Інституту нейрології та фізіології Гетеборзького університету в Швеції (Institute of Neuroscience and Physiology, University of Gothenburg) проводилися без надання даних про осіб та події, які обговорювалися.

Аналіз був проведений в лабораторії Voxalys методом "сліпого тесту" без занурення в контекст і відповідно до інструкцій Міжнародної асоціації криміналістичної фонетики і акустики (IAFPA).

У той же час, російські дослідники, що аналізували записи, дійшли протележного висновку: текст зачитувався після підготовки, а голос Дубинського зімітовано.

При цьому журналісти "Нової газети" пишуть, що російський спеціаліст, який надавав висновки експертизи є прихильником "ДНР": відправляв туди допомогу та неодноразово спілкувався з бойовиками, а колись був офіцером російської армії родом із Ростова.

Про незалежну експертизу російські журналісти пишуть, що у ній аналізувалися виключно технічні (акустичні) параметри: тон, частота і тембр голосів. Дослідження тривало 10 днів.

"Указаний суворо технічний аналіз та інші зібрані нами свідоцтва підтверджують, що голос організатора транспортування комплексу "Бук" по території Донбасу "Хмурого"належить російському офіцеру Сергію Дубинському", - наголошується в матеріалі.

Велику частину статті присвячено розповіді колишнього товариша по службі "Хмурого" -  Сергія Тиунова, лідера самооборони Запоріжжя і ветерана бойових дій в Афганістані.

Тиунов розповів про те, що особисто спілкувався з Дубинським після катастрофи МН17, коли приїжджав забирати з полону "ДНР" українських військових. "Хмурий" спочатку наголошував, що у трагедії винні кремлівські куратори бойовиків, а вже за дукілька тижнів говорив, що Боїнг МН-17 збив український військовий літак.

Нагадаємо, літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 в Донецькій області.

Загинули 298 осіб, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

На даний час триває розслідування обставин трагедії, яке проводить міжнародна слідча група у складі експертів з Нідерландів, Малайзії, України, Бельгії та Австралії.

Про те, як розслідувачі Bellingсаt ідентифікували "Хмурого" Сергія Дубинського, "УМ" повідомляла у лютому 2017 року.