У Швейцарії затримали ймовірного спільника Миколи Мартиненка

16:45, 23.04.2017
У Швейцарії затримали ймовірного спільника Миколи Мартиненка

На так званих "плівках Онищенка" чоловік із голосом схожим на Мартиненка скаржився, що витрачає на юристів 500-600 тисяч доларів щомісяця (РБК-Україна)

У швейцарському Цюріху затримали співробітника поліції, діяльність якого європейські ЗМІ пов'язують із Миколою Мартиненком.

Про арешт можливого спільника українського екс-депутата, підозрюваного в корупції, повідомляє Deutsche Welle.

Ім'я затриманого наразі невідомо, але журналісти стверджують, що в поліції Швейцарії він займався боротьбою з наркотиками та протидією тероризму.

Затримання пов'язують із розслідуванням, яке європейські правоохоронці розпочали після допитів колишньої агентки розвідки Німеччини "Штазі" Христини Вілкенінг, яку в минулому році засудили в Шверіні на 2 роки і 10 місяців за підкуп німецьких правоохоронців.

"Вона не лише детально розповіла про свою роботу на грошовитих клієнтів, серед яких і український мільярдер Дмитро Фірташ. Вілкенінг активно здає свою мережу інформаторів по всій Європі", - пише Deutsche Welle.

Свідчення "приватної детективки для олігархів" вже призвели до першого арешту у Швейцарії, повідомили DW у прокуратурі кантону Цюрих.

"У цьому зв'язку було затримано співробітника поліції. Він перебуває під арештом на час слідства", - зазначили у прокуратурі. Арешт відбувся за підозрою в незаконному використанні службової інформації. Підозрюваний заперечує свою провину. Від кого були отримані можливі хабарі, у прокуратурі не повідомляють.

Тим часом низці швейцарських видань вдалося дізнатися деякі подробиці цієї справи.

Газети, обізнані з протоколами допитів Крістіни Вілкенінг, повідомляють, що підкуп співробітника поліції Цюриха відбувся в інтересах колишнього українського депутата Миколи Мартиненка.

Нагадаємо, що Миколу Мартиненка було затримано 20 квітня за підозрою у розтраті державних коштів. Його із зали суду відпустили на поруки депутатів та міністрів.