Адвокати Мартиненка вважають неадекватною заставу в розмірі 300 млн гривень

20:29, 21.04.2017

Адвокати колишнього депутата Миколи Мартиненка заявили про неадекватність міри запобіжного заходу, яку просять застосувати до їхнього підзахисного представники НАБУ в Солом’янському райсуді Києва у п’ятницю ввечері.

 

Адвокати також заявили відвід судді Олександру Бобровнику одразу після початку засідання суду після 19:00.

 

Тоді як Мартиненко, під час наданого йому слова, висловив сподівання, що судді будуть працювати чесно і відверто, і заявив, що повністю підтримує своїх адвокатів.

 

Відтак, суддя Бобровник оголосив перерву і пішов до нарадчої кімнати.

 

На думку адвоката Петра Бойка, яку він висловив присутнім у суді журналістам, арешт чи застава у 300 млн грн є абсолютно неадекватною мірою запобіжного заходу.

 

"Триста мільйонів - це дуже велика сума. І це чудово розуміє НАБУ і ті, хто інкримінує таке важке обвинувачення", - наголосив пан Бойко.

 

І додав, що його підзахисний не може заплатити 300 мільйонів гривень.

 

"Згідно з законодавством сума застави повинна бути такою, щоб клієнт міг її оплатити. В Україні дуже мало людей, які можуть заплатити 300 мільйонів гривень. Мій підзахисний також її заплатити не зможе", - сказав адвокат.

 

Бойко також висловив сподівання, що екс-депутата Мартиненка візьмуть на поруки його колишні соратники по партії.

 

Зауважимо, що раніше про готовність взяти Мартиненка на поруки заявили міністр молоді і спорту Ігор Жданов, міністр освіти Лілія Гриневич, народні депутати Павло Пінзеник, Георгій Логвинський, міністр інфраструктури Володимир Омелян.

 

У свою чергу, Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме суд взяти  Миколу Мартиненка під варту на 60 діб, з альтернативою застави в 300 мільйонів гривень.

 

Колишнього депутата від «Народного фронту» підозрюють у розтраті 17,28 млн. доларів США під час закупівлі уранового концентрату для державного підприємтсва "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".