Україна нарощує книговидання

18:06, 21.04.2017

Книговидання,хоча й повільно, але нарощується в Україні згідно з підсумками 2016 року.

 

Про це повідомив президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін на прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню книг і авторського права у п’ятницю.

 

"За минулий рік відбулося певне нарощування видання книжок в Україні. В 2015 році це було 19800 назв, сумарно 36,9 млн примірників всіх книжок - разом з підручниками для загальноосвітньої школи, навчальною, методичною, художньою літературою. У 2016 році ця кількість склала 21300 назв і 48,8 млн примірників. Тобто йде зростання", - зазначив Олександр Афонін.

 

Утім, за його словами, на жаль, на ці цифри і зростання впливають великою мірою бюджетні гроші, призначені для видання підручників для загальноосвітньої школи, на програму "Українська книга" і на програму закупівлі книжок для бібліотек.

 

Пан Афонін також нагадав, що українська книга, починаючи з 1994 року, знаходиться за світовими рейтингами нижче рамки розвитку.

 

Адже за європейськими стандартами, країна, яка продукує менше 2 книжок на рік на одного мешканця, є країною, яка інтелектуально, професійно деградує. Тоді як за словами пана Афоніна, починаючи з 1994 року, в Україні продукується в межах однієї книги на душу населення. В різні роки ця цифра коливається від 1,69 - це найбільший показник, якого було досягнуто у 2013 році, до 0,4, який був у 1999 році.

 

«На жаль, за всі роки незалежності книга так і не стала предметом уваги політиків. І навіть пільга з ПДВ, яка існує з 1997 року, не вирішує проблеми галузі, оскільки відсутні такі важелі, як надходження грошей в системну галузь. Сьогодні фактично український видавець працює з власними обіговими коштами, йому не доступні кредити», - констатує президент Української асоціації видавців.

 

Пан Афонін також пояснює: «Інвестиції в галузь, яка є малоприбутковою і продукт якої має тривалий час реалізації, фактично не надходять. Та й не існує законодавчого інструментарію, який дозволяв би з інших сфер бізнесу вкладати гроші, знаючи, що та сума, яка буде вкладена в розвиток чи книжкової торгівлі, чи під конкретні видавничі проекти, буде звільнена від податку і тоді інвестор охоче буде давати ці гроші».

 

При цьому він висловив сподівання, що все-таки держава буде вживати певних кроків для того, щоб ця ситуація змінювалась на краще.