Справа Мартиненка: новий термін арешту та застава за збитки у 17 мільйонів доларів

11:47, 21.04.2017
Справа Мартиненка: новий термін арешту та застава за збитки у 17 мільйонів доларів

Микола Мартиненко не влаштує "шоу із ковдрами та приступами", сподіваються антикорупціонери

Спеціалізована анткорупційна прокуратура вимагає 60 діб арешту або заставу у 300 мільйонів гривень для Миколи Мартиненка, якого завинувачують у збитках для держави у розмірі 17,28 мільйонів доларів США.

Про це повідомив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокурори Назар Холодницький журналістам.

"Позиція прокуратури наступна – будемо просити суд про обрання запобіжного заходу тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави 300 млн грн. Чому така сума? Так ми оцінюємо роль кожного зі співучасників у вказаній схемі", - сказав керівник САП.

Він відзначив. що колишній народний депутат Микола Мартиненко під час затримання опору не чинив, хоча за злочини йому загрожує покарання у вигляді ув'язнення на термін від 8 до 12 років.

"Не чинив (спротиву). Поводився як законослухняний громадянин. З тих коментарів, які я бачив зі сторони захисту, не повинно бути ніяких ковдр і приступів. Сподіваюсь, все буде добре", – висловлює впевненість Холодницький.

Хоча в Солом'янському районному суді Києва зранку 21 квітня повідомляли, що не бачили документів на арешт Мартиненка, Холодницький повідомив, що докази уже зібрані.

"Слідством зібрано достатньо даних для оголошення підозри. Тепер починається кримінальний процес для доведення цієї справи до суду і складення обвинувального акту. Законом передбачено 2 місяці, щоб детективи зібрали всі докази… і скерували обвинувальний акт до суду", - зазначив прокурор.

Варто відзначити, що надвечір у четвер прокурори затримали ще одного фігуранта справи Мартиненка - Сергія Перелому, його застава у разі арешту складатиме до 100 тисяч гривень.

Холодницький не виключив оголошення підозр іншим учасникам злочинної схеми із розтрати грошей держпідприємства "СхідГЗК".

"Досудове розслідування встановило, що в період з 2013 року по 2016 рік злочинна організація у складі службових осіб ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат", службових осіб "STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH", а також групи осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Мартиненко, вчинила розтрату коштів ДП "СхідГЗК".
Розтрата відбулася внаслідок неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника STEUERMANN", - пояснили суть справи антикорупціонери.

Вони відзначили, що державне підприємство, яке не мало права оголошувати конкурс на придбання урану, його провело. Виграла австрійська фірма, яка цей уран не видобувала. Гроші були перераховані з ДП в Австрію фірмі, бенефіціарами якої є наші підозрювані.