В Одесі та Харкові письменників виселили за борги перед державою

17:26, 16.04.2017
В Одесі та Харкові письменників виселили за борги перед державою

Маєток Лібермана - головний офіс письменників України на Банковій у Києві

Нерухомість Національної спілки письменників України  в Одесі та Харкові описано податковою службою під майнову заставу через борг із земельного податку, письменників хочуть "викинути" із приміщень у центрі міст.

Про це повідомив голова НСПУ Михайло Сидоржевський у інтерв'ю DT.UA.

За його словами, на сьогодні збитковими є будинки творчості письменників в Одесі та Ірпені, пансіонат "Нафтуся" у Трускавці, а також Будинок письменників у Києві.

"Наведу приклади. З 1 січня 2016 р. розмір земельного податку за користування земельною ділянкою (0.36 га) по вул. Банковій, 2 в Києві становив 157 тис. грн на місяць. Зрозуміло, що ця сума є абсолютно непідйомною для Cпілки, і ми не платили цього податку. Вдалося домогтися, щоб із 1 червня 2016 р. щомісячний розмір земельного податку був зменшений до 52 тис. грн (на сьогодні це 56 тис. грн). Але ми не можемо сплачувати й цю суму. Відтак, ведемо роботу з мінімізації розміру земельного податку до 0,03%", - зазначив Сидоржевський.

Він уточнив, що збитки Ірпінського будинку творчості за рік склали 302 тис. грн. При цьому, з 1 січня 2017 року Ірпінська міська рада підвищила податок на користування БТП, який тепер складає 98 тис. грн на місяць (при бюджетному фінансуванні Союзу 920 тис. грн на рік).

"Отже, частину майна Спілки — а це нерухомість в Одесі та в Харкові — податковою службою вже описано під майнову заставу. Це означає, що у разі непогашення боргу із земельного податку (а на сьогодні він становить близько 1 млн 500 тис. грн) частину майна в обов'язковому порядку буде продано через суд — для того, щоб закрити борги перед КМДА. Причому за цінами, значно нижчими від вартості цього майна", - сказав голова НСПУ.