ОБСЄ закликає до припинення вогню на Донбасі під час Великодніх свят

21:41, 12.04.2017

Режим повного припинення вогню має дотримуватися на Сході України під час великодніх свят.

 

Про це заявив спеціальний представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на сході України Мартін Сайдік в Мінську в середу.

 

"Особливо важливим питанням на нашій зустрічі було питання безпеки, в тому числі дотримання режиму повного припинення вогню і питання реалізації домовленостей щодо відведення важкого озброєння, а також питання розведення сил і застосування засобів захисту життєво важливих об'єктів інфраструктури», - наголосив пан Сайдік.

 

За його словами, у зв'язку з наближенням великодніх свят жителі Донбасу «повинні мати можливість спокійно і безпечно відвідувати церкви і кладовища».

 

Спецпредставник ОБСЄ нагадав, що під час попередньої зустрічі 29 березня з представниками ОРДЛО було домовлено про дотримання режиму повного припинення вогню з 1 квітня.

 

"На жаль, незважаючи на тимчасове покращення ситуації в зоні конфлікту, стан справ залишається дуже незадовільним", - констатував Мартін Сайдік.

 

За його словами, на засіданні в середу представники Тристоронньої контактної групи та ОРДЛО підтвердили свої наміри стосовно подальшого виконання зобов'язань щодо дотримання режиму тиші.

 

"Я дуже сподіваюся, що у ці свята ці домовленості дійсно будуть дотримуватися. Це дійсно необхідно, щоб люди мали можливість спокійно провести ці великодні свята", - наголосив Сайдік.

 

Нагадаємо, що російські окупанти жодного дня не дотримувалися режиму припинення вогню на Донбасі, починаючи від 1 квітня.

 

За даними адміністрації Президента України, 69 українських військових загинуло і ще 420 поранено в зоні проведення АТО на Донбасі з початку 2017 року.