Польща через майбутній безвіз полегшить для українців отримання дозволів на сезонні роботи

11.04.2017
У зв’язку з можливим наданням громадянам України права на безвізові поїздки до ЄС, уже цього літа очікується підвищений наплив до країн Євросоюзу сезонних працівників з України.
 
Хоча правилами безвізу праця в ЄС заборонена, але, знаючи «законослухняність» частини наших співгромадян, побоювання щодо сплеску нелегального працевлаштування небезпідставні.
 
У зв’язку з цим уряд Польщі шукає способи «закріпити» за своєю країною вже наявних заробітчан, а також залучити ще й додаткові робочі руки на сезонні роботи, переважно на полях та в садах, повідомляє польське видання «Газета Польська Цодзеннє».
 
Для цього польський уряд розробляє окрему директиву.
 
Ці нові регуляції мають бути запроваджені в дію з 1 січня 2018 року. Проект постанови вже схвалений радою міністрів, повідомив газеті заступник міністра сільського господарства Польщі Рафал Романовський.
 
Спрощена формула передбачає надання дозволу на працю впродовж семи днів, у складніших випадках — до 30 днів.
 
Також у новій постанові передбачено: якщо особа працює в конкретного фермера вже кілька років, вона може отримати дозвіл на роботу на три роки.
 
Робітнику треба буде лише підтвердити термін свого прибуття до Польщі. Також працівникам зі Сходу мають намір видавати дозволи на працю не на шість місяців, як тепер, а на дев’ять. 
 
«Як повідомляє Інститут економіки сільського господарства і харчової промисловості, впродовж року в індивідуальних фермерських господарствах є потреба в 450-500 тисячах сезонних працівників. Про брак робочих рук повідомляють також представники інших галузей польської економіки.
 
За підрахунками, на цей час на польському ринку працює понад один мільйон українців. Багато з них працевлаштовуються у так званому сірому секторі, тому статистика є неповною», — зазначається у статті польського видання. 
 
Навала українців на ринок праці непокоїть профспілки, оскільки працівники зі Сходу готові працювати за меншу винагороду.
 
Аналітики Національного банку Польщі у своєму квартальному звіті за IV квартал 2016 року пояснюють підвищений наплив робочої сили з України і підвищений попит на неї з боку польських роботодавців прискоренням економічного розвитку Польщі, а значить, і підвищеною потребою в робочій силі.
 
Економіст Цезари Мех вважає, що поки 2,5 мільйона поляків працюють за кордоном, то немає сенсу залучати до роботи іммігрантів, краще, щоб роботодавці платили в Польщі відповідні гроші за виконану роботу. Цезари Мех стверджує: роботодавці в деяких галузях тепер нерідко залучають індусів, бо, виявляється, українці вже занадто для них дорогі.
 
Польські експерти не виключають, що багато українців, які працюють у Польщі, виїдуть до заможніших країн Євросоюзу і працюватимуть там нелегально.
 
Водночас голова Профспілки підприємців і роботодавців Цезари Казьмєрчак передбачає, що Німеччина і Франція можуть «забирати» з Польщі хороших і дешевих українських працівників.