Метро Києва може зупинитися через борг російським банкам

15:25, 24.03.2017
Метро Києва може зупинитися через борг російським банкам

Поятяги київського метро можуть надовго залишитися у депо (Сергій Ніколаєв, "Сегодня")

Київський метрополітен може зупинити роботу через борг у майже 2 мільярди доларів перед ТОВ "Укррослізинг", якою опосередковано володіють російські банки.

Апеляційний господарський суд Києва задовольнив позов ТОВ "Укррослізинг" та зобов'язав стягнути з КП "Київський метрополітен" 1 мільярд 966 мільйонів гривень.

У результаті цього виконавча служба наклала арешт на майно київського метро.

"Загрозлива ситуація склалася навколо боргу "Київського метрополітену", рахунки якого, як ви знаєте, арештовано за рішенням суду. А це пряма загроза паралізації роботи і зупинки столичного метро", - сказав мер Києва Віталій Кличко.

Він зазначив, що ТОВ "Укррослізинг" належить російським власникам.

"Київська міська рада розцінює дії ТОВ "Укррослізинг", як структури прямо афілійованої з країною-агресором – Російською Федерацією", - поінформував Київську міську раду Кличко.

Він зазначив, що метрополітен намагається погасити борг за 100 вагонів, куплених у 2009 році. За них поки що заплачено 800 мільйонів гривень.

ТОВ "Укррослізинг" зареєстрована в Україні, але є дочірньою структурою компанії "Ukrrosleasing Cyprus Limited", що зареєстрована на Кіпрі.

Компанією на Кіпрі володіють російські банки: "Внешэкономбанк", "ВЕБ-Лізинг" та "ВТБ Лізинг Україна", до офшору може бути причетний Юрій Іванющенко, повідомляють "Наші гроші".

Віталій Кличко запевняє, що адміністрація столиці буде намагатися зробити все, щоб метрополітен не зупинив роботи через борги російським банкам.

Для цього депутати Київради планують звернутися з проханням про допомогу до Президента, Уряду та РНБО.