Активісти університету Шевченка нарікають на репресії за "незручну позицію"

14:57, 22.03.2017
Активісти університету Шевченка нарікають на репресії за "незручну позицію"

В університеті Шевченка  розгорівся кандал - з університету відрахували 22 студентів, які мали "незручну" позицію, серед них були учасники руху КНУпротест. Випускниця філософського факультету Олена Нікуліна в "Українській правді" пише про факти порушень з боку університету і пов'язує виключення студентів з їхньою громадською діяльністю.
 
"В умовах, що склалися, відрахування студентів виглядає спробою тиску. Вибірковість рішення помітно, якщо звернути увагу на деталі - на факультеті, де зазвичай відраховують 1-2 людини на рік як виняток, не склали одразу 22 студенти, серед яких і активісти", - пише Нікуліна.
 
Водночас в університеті заперечують факти "репресій" і стверджують, що студентів відрахували за погане навчання. Причиною відрахування стала академічна заборгованість: студенти отримали більш, ніж два "незарахи", та були відраховані без можливості перескладання.
 
Однак студенти заявляють про несправидливість у відношенні до них, оскільки норма про відрахування зазвичай не застосовується.Окрім цього, пише Ніккуліна, іспити пройшли з чисельними порушеннями, зокрема, проходили в усній формі, хоча за правилами університету, це неможливо.
 
"Поява студентів, які помічали порушення в мільйонних тендерах, вимагали внести зміни до навчального плану, просували впровадження виборності курсів, виступали проти некоректної поведінки викладачів викликала роздратування у кабінетах адміністрації", - пише Нікуліна.
 
Цієї зими в університеті почався новий протестний рух студентів – "КНУпротест". Він виник внаслідок рішення адміністрації перенести сесію без попереднього інформування студентів про це рішення. Окрім цього учасники КНУпротесту вимагали вирішити проблеми опалень корпусів на ВДНГ.
 
За словами Нікуліної, адміністрація використовувала елементи тиску - "прямі погрози декана юридичного факультету Івана Гриценка, розпорядження ректора  Леоніда  Губерського  на Вченій Раді деканам уважніше слідкувати за учасниками протесту, нагадування про долю засновників "Шевапіл".
 
"Як бачимо, адміністрація університету пішла на втілення погроз у життя. Відраховані активісти КНУпротесту готують позов до суду проти КНУ ім. Т. Шевченка за незаконне відрахування", - пише активістка.

Причиною відрахування стала академічна незаборгованість: студенти отримали більш, ніж два "незарахи", та були відраховані без можливості перескладання.

Причиною відрахування стала академічна незаборгованість: студенти отримали більш, ніж два "незарахи", та були відраховані без можливості перескладання.Причиною відрахування стала академічна незаборгованість: студенти отримали більш, ніж два "незарахи", та були відраховані без можливості перескладання.Причиною відрахування стала академічна незаборгованість: студенти отримали більш, ніж два "незарахи", та були відраховані без можливості перескладання.Причиною відрахування стала академічна незаборгованість: студенти отримали більш, ніж два "незарахи", та були відраховані без можливості перескладання.Причиною відрахування стала академічна незаборгованість: студенти отримали більш, ніж два "незарахи", та були відраховані без можливості перескладання.Причиною відрахування стала академічна незаборгованість: студенти отримали більш, ніж два "незарахи", та були відраховані без можливості перескладання.