Дані про вибух на шахті Степова загадково зникли із системи безпеки

16:47, 21.03.2017
Дані про вибух на шахті Степова загадково зникли із системи безпеки

Розслідування вибуху на шахті "Степова" виявило зникнення ключових даних системи безпеки (24 канал)

Всі дані про момент вибуху на шахті "Степова" у Львівській області загадково зникли із системи безпеки УТАС (уніфікованої телекомунікаційної системи автоматизованого управління гірничими машинами та технологічними комплексами).

Про це повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Геннадій Зубко в коментарі "Укрінформу".

“Питання виникло і, я думаю, що окремо за результатами роботи Урядової комісії робитимуть висновки правоохоронні органи й проводитимуть розслідування, чому саме під час вибуху були знищені всі дані із системи УТАС, тому що останні інформація була в 7-30, а наступна інформація була тільки в 12-38, аварія відбулася в 11-58”, - сказав Зубко.

Віце-прем'єр зауважив, що під час аварії у лаві "Степової" було тільки 156 кубів повітряної суміші замість необхідних 453, а сама система УТАС, яка мала би сповістити про збільшення метану в повітрі та відключити все енергозабезпечення шахти, не спрацювала.

Геннадій Зубко нагадав, що урядова комісія працюватиме до 6 квітня, а свої матеріали потім передасть до правоохоронних органів.

2 березня на шахті "Степова" у селі Глухів Сокальського району Львівської області на глибині 550 метрів внаслідок вибуху сталося обрушення гірської породи.

У результаті аварії 8 гірників загинули, 23 шахтарів було госпіталізовано.

3 березня уряд ухвалив рішення про створення спеціальної комісії з розслідування причин аварії на шахті "Степова". Комісію очолив Геннадій Зубко.

"Наразі комісія розслідує питання щодо наявності небезпечного обладнання безпосередньо у шахті; коли i хто приймав рішення щодо закупівлі неякісного обладнання або кабельної продукції (якщо воно дійсно було в шахті); чому на місці аварії було встановлено обладнання для провітрювання продуктивністю 120 куб. м на годину при необхідній 450 куб.м, і хто погодив таку схему; чому не спрацювала система УТАС, яка мала оповістити і вивести людей iз шахти при проведенні ремонтних робіт", - розповів про розслідування аварії Зубко у середині березня.