Банки Великої Британії відмили 740 млн. доларів російського криміналітету

13:56, 21.03.2017

Щонайменше 17 найбільших банків Великої Британії причетні до масштабної операції з відмивання майже 740 млн доларів, за якими стоять представники російського криміналітету, що мають зв'язки з ФСБ та російським урядом.

 

Про це повідомляє The Guardian  у вівторок.

 

"До відмивання російських грошей причетні 17 банків, що базуються у Великій Британії або мають тут свої філії, в тому числі такі, як HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays та Coutts", - йдеться у повідомленні.

 

Документи засвідчують, що британські банки та іноземні банки з філіями у Лондоні обробили в операціях 738,1 млн дол. кримінальних грошей із Москви.

 

Інші документи, з якими мало змогу ознайомитися видання, свідчать про оборудки у світових масштабах: зокрема, принаймні 20 млрд дол. були переведені з Росії протягом чотирирічного періоду між 2010 і 2014 роками. Втім, слідчі вважають, що реальна цифра може становити $80 млрд.

 

За словами однієї з високопоставлених осіб, причетної до розслідування, гроші з Росії "очевидно були вкрадені або мають кримінальне походження".

 

Слідчі досі намагаються визначити деяких із заможніх та політично впливових росіян, які стоять за цією операцією, та вважають, що до неї була залучена група з приблизно 500 осіб, серед яких олігархи, московські банкіри та особи, які працюють або пов'язані із ФСБ.

 

Повідомляється також, що Ігор Путін, двоюрідний брат президента Росії Володимира Путіна, був у раді одного з московських банків, який мав рахунки, які мають стосунок до шахрайства.

 

У документах містяться деталі про близько 70 тисяч банківських операцій, у тому числі 1 920 операцій, які були здійснені через банки Великої Британії, та 373 - через банки США.

 

Зазначається, що дані стосовно відмивання грошей були отримані об'єднанням "Проект з розслідування корупції та організованої злочинності" (OCCRP ) та "Новою газетою" від джерел, які побажали залишитися анонімними. OCCRP, у свою чергу, поділилися інформацією із The Guardian та медіапартнерами у 32 країнах.

 

Дані, швидше за все, є частиною доказів, зібраних протягом трьох років під час розслідування з відмивання грошей в Латвії та Молдові, припускають журналісти видання.

 

Раніше повідомлялося, що росіяни завдяки молдовським і латвійським банкам упродовж 2012-2014 років відмили 21 млрд дол., використовуючи при цьому понад 5,1 тис. фірм, 732 банки в 96 країнах.